Rusia denunţă "războiul hibrid" al Occidentului şi cere înlăturarea capabilităţilor din statele vecine

Rusia îşi va atinge obiectivele în Ucraina în pofida "războiului hibrid" purtat de Occident împotriva Moscovei, a afirmat, miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cerând înlăturarea capabilităţilor militare din toate statele vecine.

15821 afișări
Imaginea articolului Rusia denunţă "războiul hibrid" al Occidentului şi cere înlăturarea capabilităţilor din statele vecine

Serghei Lavrov a afirmat miercuri, conform agenţiei The Associated Press, că statele occidentale poartă un "război hibrid" împotriva Rusiei. Ministrul rus de Externe a declarat că obiectivele "operaţiunii militare speciale" din Ucraina sunt determinate de "interesele centrale legitime ale Rusiei".

"Interesele asociate poziţiei Rusiei în lume au legătură în primul rând şi în principal cu vecinii noştri apropiaţi. Nici nu trebuie să mai spunem că Ucraina sau alte zone care se învecinează cu Rusia nu trebuie să aibă elemente de infrastructură militară care să genereze ameninţări directe la adresa ţării noastre", a declarat Serghei Lavrov, potrivit agenţiei Tass, într-o conferinţă de presă pe tema activităţilor Ministerului rus de Externe.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Lavrov a respins condiţiile Kievului privind daunele de război şi judecarea criminalilor de război, subliniind că "nu pot avea loc negocieri cu (n.red. - preşedintele Volodimir) Zelenski".

"Occidentul ia toate deciziile în numele Ucrainei" cu obiectivul de a folosi acest conflict pentru epuizarea resurselor Rusiei, a acuzat Lavrov.

Statele membre NATO oferă susţinere militară masivă Ucrainei. Administraţia de la Kiev a anunţat că nu vrea să negocieze cu Rusia până când nu vor fi retrase trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei şi atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

"Volumul asistenţei occidentale arată că Occidentul a investit masiv în războiul său împotriva Rusiei. Occidentul este cel care ia deciziile şi a luat decizii pentru Ucraina şi fără Ucraina. Reacţia noastră este la un război hibrid declanşat împotriva noastră" de Occident, a insistat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a subliniat că Administraţia de la Moscova este pregătită să "analizeze cu seriozitate" orice inţiativă a Occidentului de oprire a conflictului. "Dar, deocamdată, nu am văzut nicio propunere serioasă", a argumentat Lavrov, reafirmând că negocierile nu trebuie să se refere doar la Ucraina, ci la spaţiul euro-atlantic.

"Nu are niciun sens să vorbim cu Occidentul doar despre Ucraina. Occidentul foloseşte Ucraina pentru distrugerea sistemului de securitate care a existat în regiunea euro-atlantică mult timp şi care se axa pe consens, pe indivizibilitatea securităţii şi pe rezolvarea tuturor problemelor prin dialog şi cooperare", a afirmat Lavrov, explicând că actualul conflict cu Occidentul se înscrie într-o serie de modificări politice mondiale care vor evolua pe o perioadă îndelungată. "Procesul de formare a unei ordini multipolare va fi lung, va dura o epocă. Iar acum suntem la mijlocul acestui proces", a subliniat ministrul rus de Externe.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Kievul şi Occidentul au acuzat Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile iniţiale, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici