Rusia, dispusă să renunţe la rachetele din Kaliningrad, dacă SUA renunţă la scut

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia este dispusă "să negocieze o opţiune zero" cu Statele Unite în privinţa sistemelor de rachete pe care cele două ţări au anunţat că intenţionează să le amplaseze, potrivit unui interviu publicat joi de Le Figaro.

43 afișări
Imaginea articolului Rusia, dispusă să renunţe la rachetele din Kaliningrad, dacă SUA renunţă la scut

Rusia, dispusă să renunţe la rachetele din Kaliningrad, dacă SUA renunţă la scut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem dispuşi să renunţăm la decizia de a amplasa rachete în Kaliningrad, dacă, după ce va analiza utilitatea reală a sistemului de răspuns la atacuri ale unor state «rebele», noua administraţie americană va decide să renunţe la sistemul antirachetă", a afirmat preşedintele rus.

"Suntem dispuşi să negociem o soluţie zero", a adăugat el.

Medvedev declarase, în data de 5 noiembrie, că ţara sa va amplasa rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, enclavă rusească înconjurată de ţări membre UE, pentru "a neutraliza" elementele scutului antirachetă american.

Statele Unite au prezentat Rusiei, la începutul lunii noiembrie, noi propuneri având drept scop diminuarea reticenţelor privind amplasarea în Cehia şi Polonia a unor elemente ale sistenului antirachetă, oferind autorităţilor ruse posibilitatea să inspecteze bazele din cele două ţări.

Administraţia americană a anunţat miercuri că Rusia nu a transmis încă nici un răspuns, deşi, conform presei ruse, un oficial de la Kremlin declarase că Moscova a respins oferta. "Nu am primit nici un răspuns oficial", a declarat secretarul adjunct pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, John Rood, negociator american pentru scutul antirachetă.

Conform agenţiei ITAR-Tass, un oficial de la Kremlin ar fi declarat, în cursul zilei de miercuri, că Rusia a respins ultima ofertă americană, Moscova considerând în continuare că sistemul antirachetă american reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici