Rusia este în stare de alertă după revendicarea atacurilor de la metroul din Moscova

Rusia a declanşat starea de alertă după o nouă explozie mortală survenită în Caucaz şi după ameninţările grupului rebel islamist Emiratul Caucazului, care a promis intensificarea atacurilor similare celor de la Moscova, soldate cu moartea a 39 de persoane.

74 afișări
Imaginea articolului Rusia este în stare de alertă după revendicarea atacurilor de la metroul din Moscova

Rusia este în stare de alertă după revendicarea atacurilor de la metroul din Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Încă aflată în stare de şoc după cele două atentate sinucigaşe de la metroul din Moscova, ţara se pregăteşte de funeraliile victimelor. Ceremonii sunt prevăzute la nouă cimitire din Moscova, în vreme ce corpurile a 16 din persoanele ucise urmează să fie repatriate în mai multe regiuni din ţară, dar şi în Tadjikistan pentru a fi înhumate.

Pe fondul instabilităţii din Caucazul rus, două persoane au murit în noaptea de miercuri spre joi în timp ce transportau explozibili cu maşina lor în Daghestan, o republică care se învecinează cu Cecenia.

"Potrivit informaţiilor preliminare, explozibilul transportat în maşină a explodat în mod neprevăzut", a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului local de Interne, citat de agenţia Interfax.

Acest incident a alimentat temeri privind comiterea de noi atacuri, în situaţia în care dublul atentat la metroul din Moscova a fost revendicat miercuri de liderul grupării rebele islamiste Emiratul Caucazului, Doku Umarov.

Într-o înregistrare video, el a afirmat că atacul a fost o "răzbunare" pentru recentul "carnagiu" al forţelor ruse în Inguşetia, o altă republică instabilă din Caucaz, făcând aluzie la o operaţiune specială desfăşurată la 11 februarie. El a avertizat că atacurile de pe teritoriul Rusiei vor continua, civilii nefiind cruţaţi.

Revendicarea a avut loc în aceeaşi zi când două atacuri sinucigaşe, care vizau poliţia, s-au soldat cu zece morţi, dintre care nouă poliţişti, în localitatea Kizliar din Daghestan.

"Identitatea unuia din kamikaze a fost stabilită", a anunţat joi comisia de anchetă a Parchetului rus.

În Daghestan sunt comise frecvent atentate în care sunt vizaţi în special poliţişti, militari şi oficiali de rang înalt.

Oficialii ruşi au lăsat să se înţeleagă că ar putea exista o legătură între atentatele de la Moscova şi atacul din Caucaz.

Cotidianul rus Kommersant a notat joi că oraşul Kizliar, situat în apropierea graniţei cu Cecenia, "a fost deja folosit ca punct de plecare spre Moscova pentru a desfăşura atacuri teroriste".

"Potrivit unei variante a anchetei, femeile-kamikaze care au comis la 29 martie atentatele de la metroul din Moscova au plecat din Kizliar spre Moscova cu autocarul", subliniază Kommersant.

În acest context, Parchetul federal a decis înfiinţarea în Daghestan a unui "grup permanent de anchetă", format din membri ai Parchetului, Ministerului de Interne şi ai serviciilor speciale, pentru a investiga "crimele deosebit de grave şi crimele teroriste".

Nordul Caucazului este, de asemenea, sub supraveghere. În Inguşetia, serviciile speciale (FSB) au decis să-şi extindă zona de "operaţiuni de combatere a teroriştilor", potrivit agenţiei Itar-Tass.

Această decizie "a fost luată după ce au fost obţinute informaţii potrivit cărora membrii grupărilor clandestine armate implicate în crime grave în nordul Caucazului se află în regiunea Malgobeiski", a anunţat FSB.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici