Rusia face apel la TAS, după ce i-au fost retrase medaliile olimpice de aur

Comitetul Olimpic rus a anunţat marţi că va face apel împotriva deciziei Uniunii Internaţionale de Patinaj care i-a retras medalia de aur la proba de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice din 2022, ca urmare a suspendării pentru dopaj a Kamilei Valieva.

1142 afișări
Imaginea articolului Rusia face apel la TAS, după ce i-au fost retrase medaliile olimpice de aur

Rusia face apel la TAS, după ce i-au fost retrase medaliile olimpice de aur

"Comitetul Olimpic Rus va face cu siguranţă apel la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) cu privire la decizia ISU de a revizui clasamentul final în proba de patinaj artistic pe echipe la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing", a declarat ROC, citată de Reuters.

Echipei ruse de patinaj artistic i-a fost retrasă medalia de aur şi acordată cea de bronz pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, în urma descalificării Kamilei Valieva, a anunţat de asemenea marţi Uniunea Internaţională de Patinaj (ISU).

Se presupunea că medalia de bronz, care a terminat pe locul patru, va reveni canadei, dar scorul total al Comitetului Olimpic Rus (ROC), chiar şi după ce notele lui Valieva au fost şterse, a fost totuşi cu un punct mai bun decât cel al canadienilor, a anunţat ISU.

Valieva a primit luni o interdicţie de dopaj de patru ani, începând din decembrie 2021, ceea ce a privat ROC de medalia de aur în proba pe echipe la aproape doi ani de la competiţie.

Valieva, găsită vinovată de dopaj

În decizia sa mult aşteptată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a găsit-o pe Valieva, în vârstă de 15 ani la momentul respectiv, vinovată de comiterea unei încălcări a regulilor antidoping care a zguduit Jocurile Olimpice de la Beijing şi a frustrat concurenţii care încă aşteaptă să le fie alocate medaliile de la acest eveniment.

"ISU se află în strânsă legătură cu Comitetul Internaţional Olimpic şi cu federaţiile membre ISU relevante în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acestei decizii", a declarat organismul de conducere a patinajului artistic.

La Beijing nu a fost acordată nicio medalie în această probă. ISU a publicat marţi un tabel final modificat, în care Statele Unite primeşte medaliile de aur cu 65 de puncte, Japonia obţinând argintul cu 63, iar Rusia bronzul cu 54.

Canada - reprezentată de Roman Sadovsky, Madeline Schizas, Kristen Moore-Towers, Michael Marinaro, Vanessa James, Eric Radford, Piper Gilles şi Paul Poirier - a obţinut 53 de puncte.

Juriul TAS a stabilit că nu a existat posibilitatea ca Valieva, care avea 15 ani la momentul infracţiunii, să fie tratată cu mai multă clemenţă decât un adult care a fost găsit vinovat de încălcarea regulilor antidoping.

Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidina, substanţă interzisă care previne angina pectorală, la campionatele naţionale ruseşti din decembrie 2021. Rezultatul a fost făcut cunoscut abia după ce ea a concurat în proba pe echipe de la Beijing.

Echipa ei a declarat că testul pozitiv s-ar fi putut datora unei confuzii cu medicamentele pentru inimă ale bunicului ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici