Rusia, implicată în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko la Londra - surse

Rusia a fost implicată în asasinarea fostului agent KGB şi critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, la Londra, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate britanice, citate luni de BBC.

47 afișări
Imaginea articolului Rusia, implicată în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko la Londra - surse

Aleksandr Litvinenko

Potrivit unui oficial de rang înalt citat în emisiunea Newsnight a postului de televiziune BBC, există "indicii foarte puternice că a fost o acţiune de stat".

Acuzaţiile survin în aceeaşi zi în care premierul britanic Gordon Brown s-a întâlnit cu preşedintele rus Dmitri Medvedev pentru prima dată de la preluarea mandatului prezidenţial de către acesta, la 7 mai.

Discuţiile în cadrul summitului liderilor G8 din Japonia au reprezentat o încercare de detensionare a relaţiilor, deteriorate de la uciderea lui Litvinenko în 2006.

Moscova şi Londra au stabilit relaţii cordiale după ce predecesorul lui Medvedev, Vladimir Putin, a venit la putere în 2000. Acestea s-au deteriorat însă după ce Rusia a acuzat Marea Britanie că găzduieşte inamici politici ai Kremlinului - pe afaceristul autoexilat Boris Berezovski şi pe liderul rebelilor ceceni Ahmed Zakaiev.

Relaţiile între cele două ţări au atins cel mai tensionat nivel din perioada Războiului Rece după ce Rusia a refuzat să îl extrădeze pe fostul agent de securitate Andrei Lugovoi, acuzat că l-ar fi otrăvit pe Livinenko la Londra, în urmă cu aproape doi ani.

Rusia neagă puternic orice implicare în această crimă refuzând extrădarea lui Logovoi deoarece Constituţia nu permite extrădarea propriilor cetăţeni.

Potrivit BBC, serviciile ruse de securitate, FSB, au beneficiat în timpul mandatului lui Putin de mult mai multă autonomie decât alte servicii străine de spionaj.

"Suntem ferm convinşi că dosarul Litvnenko are puternice implicaţii la nivelul statului", potrivit sursei.

Potrivit aceleiaşi emisiuni serviciile secrete britanice suspectează şi o încercare de a-l ucide pe Berezovski anul trecut, aceasta indicând "disponibilitatea FSB de acţiona împotriva unor persoane din Occident".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici