Rusia începe manevre militare în apropiere de graniţa cu Georgia

Rusia a început, luni, importante manevre militare, în care sunt implicate 8.500 de persoane, în apropiere de frontiera cu Georgia, teatrul unui scurt război cu Moscova în august 2008.

16 afișări
Imaginea articolului Rusia începe manevre militare în apropiere de graniţa cu Georgia

Rusia începe manevre militare în apropiere de graniţa cu Georgia

"Obiectivul exerciţiilor este de a evalua starea capacităţilor de luptă şi mobilizarea trupelor desfăşurate în sud-vestul Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Andrei Bobrun, citat de agenţiile de presă ruseşti.

Aproximativ 8.500 de militari, 200 de tancuri, 450 de blindate şi 250 de piese de artilerie au fost mobilizate pentru aceste operaţiuni, reunite sub denumirea Kavkaz-2009 şi programate până la data de 6 iulie - ceea ce înseamnă o creştere în comparaţie cu anul trecut, a precizat Ministerul Apărării.

La exerciţiile similare din vara lui 2008 au participat circa 8.000 de militari, cu puţin timp înainte de războiul ruso-georgian de la începutul lui august, care a avut ca obiectiv controlul asupra Osetiei de Sud, teritoriu georgian separatist pro-rus.

Rusia a denunţat exerciţiile militare desfăşurate de NATO şi aliaţii acesteia în Georgia în luna mai, avertizând că va răspunde cu programul de manevre Kavkaz-2009.

Potrivit unei surse militare de rang înalt, citate de agenţia Interfax, Georgia s-ar afla încă în căutare de "aventuri militare", iar capacităţile ei militare nu sunt inferioare celor din august 2008.

"Aceste exerciţii vor contribui cu siguranţă la asigurarea stabilităţii în sudul Rusiei şi în întreaga regiune a Caucazului şi vor îngheţa fanteziile anumitor beligeranţi", a apreciat sursa respectivă.

La manevre vor participa şi trupe ale Osetiei de Sud şi Abhaziei, două regiuni georgiene rebele proruse recunoscute de Moscova după conflictul din august, a anunţat Ministerul Apărării, fără a preciza numărul acestor militari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici