Rusia insistă că acceptă prelungirea Acordului cerealelor doar 60 de zile

Administraţia de la Moscova a reafirmat, sâmbătă după-amiază, că a acceptat prelungirea Acordului exporturilor de cereale pe Marea Neagră doar 60 de zile, deşi Ucraina a susţinut că iniţiativa a fost prelungită 120 de zile.

500 afișări
Imaginea articolului Rusia insistă că acceptă prelungirea Acordului cerealelor doar 60 de zile

Rusia comentează prelungirea Acordului cerealelor doar 60 de zile

"Vedem o serie de declaraţii ale diferitelor părţi, privind prelungirea Acordului timp de 120 de zile. Noi am transmis în mod repetat, partea rusă a informat toate părţile implicate că Acordul a fost prelungit 60 de zile", a declarat sâmbătă după-amiază Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţia Interfax şi de cotidianul Le Monde.

Ucraina a salutat, sâmbătă, prelungirea Acodului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră şi a mulţumit Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile diplomatice intense. Kievul susţine că Acordul cerealelor va fi prelungit 120 de zile. "Iniţiativa exporturilor de cereale pe Marea Neagră se prelungeşte 120 de zile. Îi mulţumim secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, şi tuturor partenerilor noştri, pentru confirmarea acestui Acord", a declarat Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Infrastructurii.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, sâmbătă, prelungirea Acordului dintre Rusia şi Ucraina, garantat de Ankara şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. "În urma convorbirilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea Acordului, care urma să expire pe 19 martie", a declarat Recep Erdogan. Preşedintele Turciei nu a precizat cât timp va fi prelungit Acordul.

Administraţia Rusiei anunţase, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse. Până în prezent, Acordul cerealelor, garantat de ONU şi de Turcia, era prelungit pentru perioade de 120 de zile.

Rusia a formulat o serie de obiecţii privind prelungirea Acordului cerealelor. Moscova a insistat pentru facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. Acordul actual permite acest lucru, dar Rusia era nemulţumită de unele aspecte practice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici