Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi, în discursul său în faţa parlamentarilor, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

1033 afișări
Imaginea articolului  Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare

"În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete şi bombardiere terestre şi submarine pentru a le lansa.

Rusia deţine cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici