VIDEO  Rusia lansează în spaţiu un satelit iranian. Occidentul este îngrijorat

O rachetă rusă care transporta un satelit iranian a fost lansată cu succes în spaţiu marţi, în timp ce Moscova şi Teheranul încearcă să construiască legături mai strânse în faţa sancţiunilor occidentale.

8537 afișări
Imaginea articolului Rusia lansează în spaţiu un satelit iranian. Occidentul este îngrijorat

Satelitul de teledetecţie, numit "Khayyam", a fost lansat de o rachetă rusească Soyuz de pe cosmodromul Baikonur, locul de origine al lansărilor spaţiale ruseşti situat în sudul Kazahstanului, marţi la ora 08:52 a.m, potrivit unui videoclip difuzat de agenţia spaţială rusă Roscosmos pe YouTube, informează Reuters.

Teheranul a respins afirmaţiile potrivit cărora satelitul ar putea fi folosit de Moscova pentru a-şi spori capacităţile de informaţii în Ucraina, afirmând că Iranul va avea control şi operare deplină asupra acestuia "din prima zi".

Washington Post a relatat săptămâna trecută că oficialii americani sunt îngrijoraţi de cooperarea spaţială incipientă dintre Rusia şi Iran, temându-se că satelitul nu va ajuta doar Rusia în Ucraina, ci va oferi Iranului "capacităţi fără precedent" pentru a monitoriza potenţiale ţinte militare în Israel şi în Orientul Mijlociu în general.

Iranul afirmă că satelitul este conceput pentru cercetare ştiinţifică, inclusiv pentru monitorizarea radiaţiilor şi a mediului în scopuri agricole.

Rusia a căutat să îşi aprofundeze legăturile cu Iranul din 24 februarie, când Kremlinul a ordonat intrarea a zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

În iulie, preşedintele Vladimir Putin a vizitat Iranul în prima sa călătorie internaţională în afara fostei Uniuni Sovietice de la începutul campaniei militare ruseşti din Ucraina.

În timp ce se afla acolo, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a spus lui Putin că Teheranul şi Moscova trebuie să rămână vigilente împotriva "înşelăciunii occidentale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici