Rusia nici nu mai mimează democraţia. Decizia lui Putin care aduce aminte de regimul lui Stalin

  • Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea celui mai vechi partid liberal de opoziţie din ţară, a anunţat joi site-ul rusesc de ştiri Mediazona.
  • Partidul Libertăţii Poporului (Parnas) reprezintă continuarea Partidului Republican din Rusia, care a fost format iniţial în 1990 şi care a militat pentru drepturile omului şi federalism înainte de a fi şi el dizolvat.
  • Membrii Parnas s-au confruntat cu persecuţii şi asasinate în ultimii ani.
6286 afișări
Imaginea articolului Rusia nici nu mai mimează democraţia. Decizia lui Putin care aduce aminte de regimul lui Stalin

Liderul Parnas, Mihail Kasianov, care a fost primul prim-ministru al preşedintelui Vladimir Putin în perioada 2000-2004, a fugit din Rusia după ce a criticat invazia Ucrainei la mijlocul anului 2022, informează The Moscow Times.

Potrivit reportajului Mediazona din sala de judecată, Curtea Supremă a Rusiei a dat dreptate solicitării Ministerului Justiţiei de a lichida Parnas. Ministerul Justiţiei a argumentat că numărul de birouri ale Parnas s-a redus la mai puţin de jumătate din numărul regiunilor din Rusia, potrivit Mediazona.

Instanţa a inclus în evaluarea sa teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, o măsură pe care Parnas a contestat-o "pentru că acolo nu există autorităţi executive cu drepturi depline".

Decizia de joi reflectă hotărârea Curţii Supreme din 2007 de dizolvare a predecesorului lui Parnas, Partidul Republican din Rusia.

Parnas a fost format trei ani mai târziu de către Kasianov şi figuri proeminente ale opoziţiei, inclusiv Boris Nemţov, care a fost împuşcat mortal în faţa Kremlinului cinci ani mai târziu.

Celelalte figuri importante ale Parnas, Vladimir Kara-Murza şi Ilya Yashin, execută în prezent pedepse lungi cu închisoarea pentru acuzaţii legate de opoziţia lor faţă de războiul Rusiei în Ucraina.

În ultima sa campanie majoră pentru parlamentul rus, în 2016, Parnas a obţinut mai puţin de 1% din voturi, iar Kasianov s-a retras din campania prezidenţială din 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici