Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională

Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru doi comandanţi ruşi suspectaţi de crime de război în Ucraina, a declarat miercuri Kremlinul.

458 afișări
Imaginea articolului Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională

Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională

CPI a declarat marţi că a emis mandate de arestare pentru comandanţii ruşi de rang înalt Serghei Kobylash şi Viktor Sokolov pentru lovituri cu rachete împotriva infrastructurii electrice ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma, care a înfiinţat CPI, Moscova nu recunoaşte mandatele, scrie Reuters.

„Noi nu suntem părţi la statut - nu recunoaştem acest lucru”, a declarat Peskov reporterilor, întrebat despre mandatele CPI.

„Aceasta nu este prima decizie. Ştim, de asemenea, că acolo se desfăşoară diverse procese închise, care sunt ţinute la secret, iar noi tratăm astfel de decizii în consecinţă”.

În luna martie a anului trecut, CPI a emis mandate de arestare a preşedintelui Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru acuzaţii de crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni.

La momentul respectiv, Kremlinul a respins aceste mandate ca fiind scandaloase. Rusia neagă crimele de război din Ucraina şi a respins mandatele de arestare anterioare ale CPI ca făcând parte dintr-o campanie occidentală tendenţioasă de discreditare a Rusiei.

Marţi, CPI a declarat că atacurile asupra reţelei electrice din Ucraina au provocat daune civile şi pagube care ar fi fost în mod clar excesive faţă de orice avantaj militar aşteptat.

Procurorii CPI doresc ca acuzaţiile să catalogheze loviturile nu doar drept crime de război, ci şi crime împotriva umanităţii, deoarece susţin că acestea au făcut parte dintr-o politică de stat de atacuri generalizate asupra populaţiei civile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici