Rusia ocupă Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras trupele. Este cea mai mare reuşită a Rusiei în 9 luni

  • Rusia a declarat duminică că are control deplin asupra oraşului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras armata.
  • Armata ucraineană a declarat că au fost victime, dar că situaţia s-a stabilizat într-o oarecare măsură după retragere.
  • „Rusia are arme cu rază lungă de acţiune, în timp ce noi pur şi simplu nu avem suficiente”, a spus Zelenski la Conferinţa de Securitate de la München.
902 afișări
Imaginea articolului Rusia ocupă Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras trupele. Este cea mai mare reuşită a Rusiei în 9 luni

Rusia ocupă Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras trupele. Este cea mai mare reuşită a Rusiei în 9 luni

Rusia a declarat duminică că are control deplin asupra oraşului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras armata, deşi Moscova a afirmat că unele trupe ucrainene erau încă adăpostite într-o vastă fabrică de cocs din era sovietică după una dintre cele mai intense bătălii ale războiului, scrie CNBC.

Căderea Avdiivka este cea mai mare cucerire a Rusiei de la capturarea oraşului Bakhmut în mai 2023 şi survine la aproape doi ani de la ziua în care preşedintele Vladimir Putin a declanşat un război pe scară largă prin ordonarea invaziei Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au înaintat 8,6 km în acea parte a liniei frontului de 1.000 km şi că trupele ruse continuă să înainteze după o bătălie urbană mortală care a transformat oraşul într-o ruină aproape complet depopulată.

Ucraina a declarat că şi-a retras soldaţii pentru a salva trupele de la a fi complet încercuite după luni de lupte grele. Putin a salutat căderea Avdiivka ca pe o victorie importantă şi a felicitat trupele ruseşti.

După eşecul Ucrainei de a sparge liniile ruseşti anul trecut, Moscova încearcă să zdrobească forţele ucrainene în timp ce Kievul se gândeşte la o nouă mobilizare majoră şi preşedintele Volodimir Zelenski numeşte un nou comandant pentru a conduce războiul.

„Şeful statului a felicitat soldaţii ruşi pentru acest succes, o victorie importantă”, a declarat Kremlinul într-o declaraţie pe site-ul său.

Dar Rusia a declarat că unele forţe ucrainene erau încă adăpostite la fabrica de cocs din era sovietică, cândva una dintre cele mai mari din Europa, din Avdiivka, care este cheia pentru obiectivul Rusiei de a-şi asigura controlul complet al regiunii industriale Donbas.

„Se iau măsuri pentru a curăţa complet oraşul de militanţi şi pentru a bloca unităţile ucrainene care au părăsit oraşul şi sunt adăpostite la Fabrica Avdiivka”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Nu exista comentarii publice încă din partea autorităţilor ucrainene în acest sens. Televiziunea de stat rusă a arătat steagurile ucrainene albastre şi galbene fiind coborâte în Avdiivka şi steagul tricolor rus alb, albastru şi roşu ridicat, inclusiv peste fabrica de cocs.

Rusia a descris retragerea ucraineană ca fiind grabnică şi haotică, cu unele trupe şi arme rămase în urmă. Armata ucraineană a declarat că au fost victime, dar că situaţia s-a stabilizat într-o oarecare măsură după retragere.

Putin a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanşând războiul pe scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forţele ucrainene pe de o parte şi ucraineni pro-ruşi şi proxy-uri ruseşti pe de altă parte.

Avdiivka, numită Avdeyevka de ruşi, a suferit un deceniu de conflict. Are o semnificaţie specială pentru Rusia, deoarece a fost capturată pentru scurt timp în 2014 de separatiştii sprijiniţi de Moscova, care au ocupat o parte din estul Ucrainei, dar a fost apoi recucerită de trupele ucrainene, care au construit fortificaţii extinse.

Penurii de armament

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că Avdiivka ar putea cădea în mâinile forţelor ruse din cauza penuriilor de muniţie după luni de opoziţie a congresului republican faţă de un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Kiev.

O declaraţie a Casei Albe a spus că Biden l-a sunat pe Zelenski sâmbătă pentru a sublinia angajamentul SUA de a continua să sprijine Ucraina şi a reiterat necesitatea ca Congresul să adopte urgent pachetul.

Casa Albă a declarat că retragerea a fost impusă Ucrainei „prin reducerea stocurilor ca rezultat al inacţiunii Congresului”, ceea ce a determinat soldaţii ucraineni să raţionalizeze muniţia şi a dus la „primele câştiguri notabile ale Rusiei în luni”.

Zelenski a îndemnat aliaţii la o conferinţă globală de securitate la München sâmbătă să acopere o penurie „artificială” de arme şi a spus că ajutorul SUA blocat este imperativ. Preşedintele ucrainean şi-a lăudat trupele sale pentru că au „epuizat” forţele ruse în Avdiivka şi a sugerat că retragerea a fost cauzată în mare parte de lipsa de arme.

„Rusia are arme cu rază lungă de acţiune, în timp ce noi pur şi simplu nu avem suficiente”, a spus Zelenski.

Un impuls pentru Rusia

Capturarea Avdiivka este susceptibilă de a oferi un plus de încredere pentru Rusia, înaintea candidaturii lui Putin pentru realegere luna viitoare, pe care aproape sigur o va câştiga.

De asemenea, este văzută ca un alt pas către consolidarea controlului Moscovei asupra centrului regional Donetsk, la aproximativ 20 km (12 mile) spre est, controlat de forţele ruse şi pro-ruse din 2014.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au oferit detalii despre pierderile lor în război sau în bătălia intensă pentru Avdiivka. Evaluările de informaţii occidentale spun că sute de mii de bărbaţi de ambele părţi au fost ucişi sau răniţi în război.

Putin l-a felicitat pe comandantul rus responsabil de asaltul asupra Avdiivka, general-colonelul Andrei Mordvichev.

„Glorie eternă eroilor căzuţi în îndeplinirea sarcinilor operaţiunii militare speciale!” a spus Putin într-un mesaj pe Telegram.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a spus că Avdiivka arată necesitatea sistemelor moderne de apărare antiaeriană pentru a contracara bombele ghidate şi armele cu rază lungă de acţiune pentru a distruge formaţiunile inamice. A spus că sunt necesare şi proiectile de artilerie.

General-colonelul Oleksandr Syrskyi, care a preluat comanda militară ucraineană într-un amplu schimb de săptămâna trecută, a spus că forţele ucrainene s-au retras la poziţii mai sigure în afara oraşului „pentru a evita încercuirea şi a menţine vieţile şi sănătatea militarilor”.

Brigada de Asalt 3 ucraineană, despre care oficialii spun că a fost desfăşurată în Avdiivka săptămâna aceasta, a declarat pe Telegram că s-a retras în poziţii pregătite la periferia Avdiivka şi a echilibrat linia frontului.

„În acest moment, ruşii nu îşi încetinesc asaltul. Continuăm să menţinem linia în zona Avdiivka”, a spus el.

În mod separat, forţele ucrainene au respins o ofensivă rusă pe frontul sudic în zona Zaporojie, a declarat armata ucraineană duminică.

Nu a fost încă un comentariu din partea rusă în acest sens.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici