Rusia plănuieşte o ofensivă pe 24 februarie, susţine un ministru ucrainean

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă majoră şi a avertizat că aceasta ar putea începe chiar de la 24 februarie.

875 afișări
Imaginea articolului Rusia plănuieşte o ofensivă pe 24 februarie, susţine un ministru ucrainean

Rusia plănuieşte o ofensivă pe 24 februarie, susţine un ministrul ucrainean

Oleksii Reznikov a spus că Moscova a adunat mii de trupe şi ar putea "încerca ceva" pentru a marca aniversarea invaziei iniţiale de anul trecut, scrie BBC.

Atacul ar marca, de asemenea, Ziua Apărătorilor Patriei din Rusia, pe 23 februarie, care celebrează armata.

Între timp, trei persoane au murit într-un atac asupra oraşului Kramatorsk. Alte opt persoane au fost rănite în acest oraş din regiunea Doneţk după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială, a declarat guvernatorul provinciei.

Este de aşteptat ca bilanţul să crească pe măsură ce salvatorii caută printre dărâmături.

"Singura modalitate de a opri terorismul rusesc este să îl învingem", a scris Zelenski pe reţelele de socializare despre atac. "Cu ajutorul tancurilor. Avioane de vânătoare. Rachete cu rază lungă de acţiune".

Ucraina a reînnoit recent apelurile pentru avioane de vânătoare pentru a se proteja de atacurile aeriene, după ce Germania, SUA şi Marea Britanie au fost de acord să le trimită tancuri.

Reznikov a declarat că Moscova a mobilizat aproximativ 500.000 de soldaţi pentru o potenţială ofensivă.

În septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare generală a aproximativ 300.000 de soldaţi, despre care a spus că este necesară pentru a asigura "integritatea teritorială" a ţării.

Dar Reznikov a sugerat că cifra reală recrutată şi desfăşurată în Ucraina ar putea fi mult mai mare.

"Oficial au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, este mult mai mult", a declarat el pentru reţeaua franceză BFM.

În pofida unor lupte grele în estul regiunii Donbas, războiul a intrat într-un oarecare impas în ultimele luni, de când Ucraina a recucerit oraşul Herson din sudul ţării.

Cu excepţia cuceririi de către Rusia a oraşului Soledar, niciuna dintre părţi nu a făcut progrese teritoriale majore.

Dar o ofensivă rusă de primăvară - şi o contraofensivă ucraineană - a fost considerată de mult timp ca fiind probabilă. Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, a declarat recent că Moscova ar putea încerca să "întreprindă o acţiune decisivă" şi să lanseze o "mare ofensivă" în est.

Potrivit lui Reznikov, comandanţii ucraineni vor încerca să "stabilizeze frontul şi să se pregătească pentru o contraofensivă" înaintea avansului rusesc despre care se zvoneşte.

"Am încredere că anul 2023 poate fi anul victoriei militare", a spus el, adăugând că forţele ucrainene "nu pot pierde iniţiativa" pe care au obţinut-o în ultimele luni.

Ministrul apărării s-a aflat în Franţa pentru a încheia un acord de achiziţionare de radare suplimentare de apărare aeriană MG-200, despre care a spus că vor "creşte semnificativ capacitatea forţelor armate de a detecta ţinte aeriene”.

Comentariile lui Reznikov vin în contextul în care serviciile de informaţii ucrainene susţin că preşedintele Putin a ordonat forţelor sale să cucerească Donbasul înainte de sfârşitul primăverii.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu există indicii că Putin şi-a limitat obiectivele militare la cucerirea regiunilor estice ale Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
rusia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici