Rusia s-a opus prin veto extinderii anchetei ONU privind atacurile chimice din Siria

Moscova a blocat un proiect de rezoluţie ce prevedea prelungirea cu un an a mandatului experţilor ONU care anchetează atacurile cu arme chimice din Siria, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

3655 afișări
Imaginea articolului Rusia s-a opus prin veto extinderii anchetei ONU privind atacurile chimice din Siria

Rusia s-a opus prin veto extinderii anchetei ONU privind atacurile chimice cu Siria

Unsprezece state reprezentate în Consiliul de Securitate al ONU au votat în favoarea proiectului de rezoluţiei elaborat de SUA, două împotrivă şi alte două s-au abţinut.

Mecanismul Comun de Investigaţie, care reuneşte experţi ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), urmează să prezinte joi un raport privind atacul chimic comis pe data de 4 aprilie în oraşul sirian Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv numeroşi copii şi femei.

Membrii Consiliului de Securitate au respins cererea ambasadorului rus Vassili Nebenzia de amânare a votului până după prezentarea raportului.

Decizia de a supune la vot proiectul de rezoluţie înainte de prezentarea raportului a avut drept scop "să dezonoreze Rusia", a declarat Nebenzia, care a catalogat această acţiune drept o "idee dubioasă".

Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă,

În cursul dezbaterilor, Michele Sison, adjuncta ambasadorului SUA, a întrebat dacă Rusia consideră că Mecanismul Comun de Investigaţie a eşuat în îndeplinirea sarcinii trasate, ori pur şi simplu descoperirile făcute de anchetatori sunt "incomode din punct de vedere politic".

Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici