Rusia sfătuieşte Turcia să nu instaleze rachete de tip Patriot la graniţa cu Siria

Rusia sfătuieşte Turcia să nu instaleze rachete Patriot în apropiere de graniţa cu Siria, dar încurajează în schimb găsirea unei soluţii politice, a declarat joi ministrul rus al Afacerilor Externe.

462 afișări
Imaginea articolului Rusia sfătuieşte Turcia să nu instaleze rachete de tip Patriot la graniţa cu Siria

Rusia sfătuieşte Turcia să nu instaleze rachete de tip Patriot la graniţa cu Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Militarizarea frontierei turco-siriene este un semn îngrijorător", a declarat Aleksandr Lucaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, comentând cererea făcută de Ankara la NATO, în vederea instalării de rachete pe teritoriul său.

"Sfatul nostru pentru colegii turci este altul: utilizarea potenţialului de influenţă asupra opoziţiei siriene pentru a se ajunge mai repede la demararea unui dialog intersirian, şi nicidecum folosirea forţei pentru a provoca o întorsătură periculoasă a situaţiei", a adăugat acesta.

"Am văzut reacţia partenerilor noştri din NATO", a mai declarat purtătorul de cuvânt.

"Asemenea demersuri este evident că nu cresc optimismul unei soluţii politice rapide" în Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.

Miercuri, Turcia a cerut oficial membrilor NATO instalarea de rachete de apărare antiaeriană şi antirachetă de tip Patriot de-a lungul graniţei cu Siria.

Îndeosebi Statele Unite şi Franţa s-au declarat în favoarea unei asemenea cereri.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Ramussen, a indicat că organizaţia analizează "fără întârziere" cererea turcă. Dintre cei 28 de membri NATO, doar de Germania, Olanda şi Statele Unite posedă baterii de rachete Patriot.

Rusia, parteneră de mult timp a regimului sirian căruia îi furnizează armament în pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori în cadrul ONU, alături de China, rezoluţiile occidentale care vizează presiuni prin ameninţarea cu sancţiuni pentru regimul de la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici