Rusia şi SUA sunt de acord să îndemne regimul şi rebelii din Siria să pună capăt conflictului

Rusia şi Statele Unite au fost de acord marţi la Moscova să îndemne regimul sirian şi rebelii să găsească o soluţie politică a conflictului, precum şi să încurajeze organizarea "cât mai rapidă" a unei conferinţe internaţionale despre Siria.

507 afișări
Imaginea articolului Rusia şi SUA sunt de acord să îndemne regimul şi rebelii din Siria să pună capăt conflictului

Rusia şi SUA sunt de acord să îndemne regimul şi rebelii din Siria să pună capăt conflictului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am ajuns la un acord pentru ca Rusia şi Statele Unite să încurajeze guvernul sirian şi grupările de opoziţie să găsească o soluţie politică" a conflictului, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov la finalul întâlnirii de la Moscova cu omologul său american John Kerry.

Rusia şi Statele Unite au fost de asemenea de acord asupra necesităţii de a încerca să organizeze "cât mai rapid" o conferinţă internaţională privind Siria, chiar în cursul lunii dacă se poate, a adăugat Lavrov în cursul unei conferinţe de presă comune.

Acordul de la Geneva asupra Siriei, încheiat la 30 iunie de marile puteri, a definit calea ce trebuie urmată pentru instaurarea unui guvern de tranziţie, fără a evoca soarta preşedintelui Bashar al-Assad.

Acest acord nu a fost niciodată aplicat deoarece încetarea temporară a focului prevăzută de acord nu a fost niciodată respectată.

"Considerăm comunicatul de la Geneva calea de urmat pentru a pune capăt vărsării de sânge din Siria", a declarat la rândul său Kerry.

Secretarul american de Stat a subliniat discuţiile "foarte productive, foarte călduroase şi amicale" avute anterior în cursul zilei cu preşedintele rus Vladimir Putin, care au "contribuit în mod semnificativ la capacitatea noastră de a defini calea ce trebuie urmată" în ceea ce priveşte Siria.

Lavrov a reafirmat că plecarea lui Assad - solicitată de occidentali - nu trebuie să fie o condiţie prealabilă pentru negocierile de pace, insistând totuşi asupra faptului că Rusia nu îl va încuraja să rămână la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici