Rusia şi Ucraina se acuză reciproc în legătură cu lovirea unei închisori

Autorităţile ruse şi ucrainene s-au acuzat vineri reciproc în legătură cu o presupusă lovitură asupra unei închisori din estul Ucrainei, controlată de separatişti, une Rusia spune că au pierit cel puţin 40 de prizonieri, relatează CNN.

338 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Ucraina se acuză reciproc în legătură cu lovirea unei închisori

Hepta

CNN nu a putut verifica imediat acuzaţiile. Scurte secvenţe video difuzate de reţelele ruseşti şi de canalele de socializare din Doneţk arată distrugeri extinse la o clădire şi mai multe cadavre, dar locaţia nu poate fi verificată.

Închisoarea Olenivka de lângă Doneţk a fost folosită pentru a găzdui mulţi dintre soldaţii ucraineni care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol în urmă cu câteva luni.

Într-o declaraţie, Ministerul rus al Apărării a declarat că "regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă".

"Centrul de detenţie preventivă din zona aşezării Elenovka (Olenivka), în care se află prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv din formaţiunea Azov, a fost lovit de un atac cu rachete HIMARS". Ministerul a susţinut că "40 de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi şi 75 au fost răniţi. În plus, opt angajaţi ai secţiei de izolare au fost răniţi".

Ministerul rus al Apărării a reiterat afirmaţiile făcute anterior de autorităţile din autoproclamata Republică Populară Doneţk.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a acuzat forţele ruse că au efectuat "un bombardament de artilerie ţintit asupra unei instituţii corecţionale din aşezarea Olenivka, regiunea Doneţk, unde erau deţinuţi şi prizonieri ucraineni".

"Ocupanţii ruşi şi-au urmărit obiectivele criminale - să acuze Ucraina de comiterea de "crime de război", precum şi să ascundă torturarea prizonierilor şi execuţiile", a declarat Statul Major General. "Presupusele bombardamente ale infrastructurii civile şi ale populaţiei de către Forţele Armate ale Ucrainei sunt minciuni şi provocări absolute, a căror responsabilitate este purtată de Rusia."

Comunicatul Statului Major General a adăugat: "Potrivit comandantului Forţelor de Rachete şi Artilerie din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre al Forţelor Armate ale Ucrainei, Forţele Armate ale Ucrainei nu au lansat lovituri de rachete şi artilerie în zona aşezării Olenivka".

"Trupele de rachete şi artileria Forţelor Armate ale Ucrainei, datorită armamentului de înaltă precizie primit de la ţările partenere, efectuează lovituri extrem de precise doar asupra obiectelor militare ruseşti".

Statul Major General a precizat că forţele armate "nu au efectuat niciodată şi nu efectuează bombardamente asupra infrastructurii civile, în special asupra locurilor în care este posibil ca brăilenii de luptă să fie ţinuţi ca prizonieri de război".

"Rusia a comis o altă crimă de război petrificatoare prin bombardarea unei instituţii corecţionale din Olenivka ocupată, unde a ţinut prizonieri de război ucraineni. Fac apel la toţi partenerii să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului umanitar internaţional şi să recunoască Rusia ca stat terorist", a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici