Rusia va înainta un memoriu după ce avioane de spionaj americane au pus în pericol aviaţia civilă în spaţiul aerian situat deasupra Mării Negre

Rusia a declarat că va înainta un protest oficial către Statele Unite în legătură cu un incident petrecut sâmbătă deasupra Mării Negre, când avioane civile au fost nevoite să se abată de la rutele lor din cauza unui avion de spionaj american, scrie Bloomberg.

5125 afișări
Imaginea articolului Rusia va înainta un memoriu după ce avioane de spionaj americane au pus în pericol aviaţia civilă în spaţiul aerian situat deasupra Mării Negre

Sursa foto: profimedia

"Creşterea activităţii avioanelor de război ale SUA şi NATO în apropierea graniţelor ruseşti creează riscuri de incidente periculoase pentru aviaţia civilă", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe pagina sa de Facebook. "Dacă de data aceasta a fost evitată o catastrofă deasupra Mării Negre, acest lucru nu înseamnă că SUA şi NATO ar putea risca vieţile oamenilor în viitor fără a fi pedepsite".

Potrivit agenţiei ruse de aviaţie civilă, două avioane de pasageri au fost nevoite îşi devieze cursul şi să schimbe altitudinea pentru că un avion de supraveghere al NATO a traversat rutele lor şi a ignorat semnalele autorităţilor ruse de siguranţă aeriană. Unul dintre zboruri era al companiei Aeroflot de la Tel Aviv la Moscova, iar celălalt era un avion maltez care zbura din staţiunea Soci de la Marea Neagră spre Macedonia de Nord.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden plănuiesc să aibă o convorbire video marţi, după săptămâni de escaladare a tensiunilor din cauza consolidării militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi a activităţilor militare ale NATO în jurul Mării Negre. În timp ce serviciile de informaţii americane au ajuns la concluzia că Kremlinul plănuia o ofensivă împotriva Ucrainei încă de anul viitor, implicând aproximativ 175.000 de oameni, Rusia a avertizat Occidentul să nu treacă "linia roşie" de securitate a Kremlinului şi să evite extinderea infrastructurii militare occidentale în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici