Rusia vrea să interzică fumatul în locurile publice până în 2015

Rusia, ţară în care valoarea unui pachet de ţigarete este de aproximativ un euro, vrea să diminueze cu un sfert numărul fumătorilor, prin interzicerea fumatului în locurile publice până în 2015, potrivit unui plan de acţiune publicat luni pe site-ul Guvernului.

9 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să interzică fumatul în locurile publice până în 2015

Rusia vrea să interzică fumatul în locurile publice până în 2015 (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"În Federaţia Rusă, în fiecare an mor între 350.000 şi 500.000 de cetăţeni, din cauza consumului de tutun", se arată în acest text.

În anumite regiuni din Rusia, fumează "între 53 şi 80 la sută dintre bărbaţi şi între 13 şi 47 la sută dintre femei", precizează textul. În rândul adolescenţilor, nivelul oscilează între 28 şi 67 de procente la băieţi şi între 15 şi 55 la sută la fete, se arată în acest document.

Ca măsură de răspuns, Guvernul a hotărât să interzică orice fel de publicitate pentru ţigări încă din 2011 şi să interzică fumatul în "instituţiile medicale, sportive şi culturale" şi celelalte locuri publice până în 2015, conform planului.

Statul intenţionează să "crească gradual" impozitele şi taxele pentru tutun, care până în 2015 ar putea ajunge la nivelul european, potrivit lui Dmitri Ianin, unul dintre autorii acestui plan de acţine, citat luni de cotidianul Vedomosti.

Măsurile "urmează să permită diminuarea, pe termen lung, cu 25 de procente" a numărului de fumători, estimează autorii acestui text.

Publicitatea pentru tutun, care a fost deja interzisă pe posturile de radio şi de televiziune din 1996, este autorizată, în continuare, în presa scrisă, dar nu pe prima şi ultima pagină, dar şi în metrou, pe aeroporturi şi în gări.

În Rusia, un pachet de ţigarete costă aproximativ 40 de ruble ruseşti (un euro), iar fumatul este posibil în restaurante şi baruri, lucru interzis în mai multe ţări ale Uniunii Europene (UE).

Rusia a ratificat, în 2008, Convenţia OMS pentru lupta împotriva fumatului, care a fost semnată de peste 100 de ţări, de la adoptarea acesteia, în 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici