S-a decis! Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern din Afganistan

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern afgan care urmează să fie anunţat în curând, au declarat vineri surse din grup, citate de Reuters.

2510 afișări
Imaginea articolului S-a decis! Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern din Afganistan

S-a decis! Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern din Afganistan

Prioritatea noului guvern ar fi refacerea unei economii care se confruntă cu seceta şi ravagiile unui conflict de 20 de ani care a ucis aproximativ 240.000 de afgani, înainte ca forţele SUA să finalizeze o retragere tumultuoasă la finele lunii august.

Miza este dacă talibanii pot guverna o ţară care se confruntă cu o criză economică, un dezastru umanitar şi ameninţări la adresa securităţii şi stabilităţii din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramură locală a Statului Islamic.

Baradar, care conduce funcţia politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, şi de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, în funcţii de conducere în guvern, au spus trei surse.

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o altă sursă talibană.

Talibanii, care au ocupat Kabul pe 15 august, după ce au străbătut cea mai mare parte a ţării, s-au confruntat cu rezistenţă în Valea Panjshir, unde au fost raportate lupte grele şi victime.

Câteva mii de luptători ai miliţiilor regionale şi rămăşiţe ale forţelor armate guvernamentale s-au adunat în vale, sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul fostului comandant al mujahidinilor Ahmad Shah Massoud.

Eforturile de negociere a unei soluţii nu au dus la un rezultat, fiecare parte învinuind-o pe cealaltă pentru eşec.

Guvernul interimar ar urma să fie format exclusiv din membri talibani şi ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 erudiţi musulmani, a adăugat sursa.

De asemenea, în termen de şase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reuneşte bătrâni şi reprezentanţi din societatea afgană pentru a discuta despre constituţie şi structura viitorului guvern.

Toate sursele se aşteptau ca cabinetul guvernamental interimar să fie finalizat în curând, unii spunând că va fi stabilit vineri, în timp ce alţii spun până la mijlocul săptămânii viitoare.

Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor şi investitorilor internaţionali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbuşire.

Talibanii au aplicat o formă radicală a şariei, sau a legii islamice, în special asupra femeilor, când a guvernat, în perioada 1996-2001.

De această dată, mişcarea a încercat să prezinte lumii o faţă mai conciliantă, promiţând să protejeze drepturile omului şi să se abţină de la represalii împotriva duşmanilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici