Saakaşvili decretează starea de urgenţă la Tibilisi

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a decretat starea de urgenţă la Tbilisi, pe fondul protestelor antiguvernamentale din Georgia care au devenit violente miercuri, a declarat premierul Zurab Nogaideli, citat de AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Saakaşvili decretează starea de urgenţă la Tibilisi

Saakaşvili decretează starea de urgenţă la Tibilisi

"Preşedintele a decretat starea de urgenţă la Tbilisi", a declarat Nogaideli, la postul de televiziune privat Rustavi 2, apropiat de Guvern, adăugând că decretul şefului statului va fi prezentat în următoarele 48 de ore în Parlament.

"A existat o tentativă de lovitură de stat şi trebuie să reacţionăm", a adăugat el. Starea de urgenţă "va fi ridicată când situaţia va reveni la normal", potrivit acestuia.

Restricţii temporare vor fi impuse manifestaţiilor "precum şi apelurilor la dezordine şi la răsturnarea Guvernului prin forţă, lansate în presă", a explicat premierul.

"Libertatea de exprimare nu este redusă în nici un caz. După ce ordinea obişnuită va fi restaurată, aceste restricţii vor fi ridicate şi funcţionarea presei va fi restabilită", a precizat Nogaideli.

Saakaşvili anunţase anterior că Georgia va expulza mai mulţi colaboratori ai ambasadei ruse la Tbilisi, apreciind că ultimele demonstraţii ale opoziţiei au fost orchestrate de Moscova.

"Georgia se confruntă cu tensiuni, iar oficiali de rang înalt ai serviciilor speciale ruse sunt implicaţi. Unii dintre ei se află în Georgia, alţii la Moscova", a afirmat Saakaşvili.

"Unii colaboratori (ai ambasadei) s-au angajat în activităţi subversive, de spionaj. Aceştia vor fi declaraţi persona non-grata şi vor părăsi Georgia în următoarele zile", a adăugat el.

Ministerul de Externe din Georgia îl convocase miercuri pe ambasadorul Rusiei la Tbilisi, după ce îl rechemase pe reprezentantul diplomatic georgian din Rusia pentru "consultări".

Rusia a calificat drept "provocare iresponsabilă" decizia Georgiei de a expulza trei dintre diplomaţii ruşi, pe fondul manifestaţiilor opoziţiei din această ţară, şi a promis un "răspuns pe măsură".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici