Saakaşvili: Însăşi existenţa Georgiei este ameninţată de conflictul cu Rusia

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a declarat că existenţa Georgiei este ameninţată din cauza conflictului cu Rusia.

17 afișări
Imaginea articolului Saakaşvili: Însăşi existenţa Georgiei este ameninţată de conflictul cu Rusia

Saakaşvili: Însăşi existenţa Georgiei este ameninţată de conflictul cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Existenţa statului georgian este ameninţată", a spus Saakaşvili, într-o alocuţiune televizată.

"Toate aceste bombardamente au ca scop provocarea panicii", a adăugat el, precizând că "Georgia vrea pacea şi nimic altceva".

El a solicitat duminică o intervenţie a diplomaţiei americane în vederea regelemntării conflictului dintre Georgia şi Rusia. "Cred că Statele Unite sunt ţara cea mai puternică din lume, cu multă influenţă, şi au multe mijloace diplomatice care pot fi folosite", a declarat el, într-un interviu acordat canalului de televiziune american CNN.

Ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, a acuzat duminică Moscova că încearcă să determine înlăturarea regimului georgian. În sprijinul acuzaţiilor sale, Khalilzad a precizat că omologul său rus, Vitali Ciurkin, a citat comentarii ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a sugerat, într-o conversaţie avută cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, că liderul georgian "trebuie să plece".

"Aşa ceva este complet inacceptabil şi depăşeşte limitele", a spus Khalilzad.

El afirmase, în cursul zilei, că Statele Unite "condamnă agresiunea rusă împotriva suveranităţii Georgiei" şi faptul că Rusia "îi vizează pe civili şi duce o campanie de teroare". În cursul unei noi runde de consultări în Consiliul de Securitate, el a avertizat Moscova şi în legătură cu posibilele "consecinţe" ale "agresiunii" împotriva Georgiei.

Ulterior, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apreciat drept "complet inacceptabile" acuzaţiile formulate de Statele Unite, conform cărora armata rusă desfăşoară o campanie "de teroare" în Georgia. "Este complet inacceptabil, mai ales în gura reprezentantului unei ţări ale cărei acţiuni în Irak, Afganistan şi Serbia le cunoaştem", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a dezminţit acuzaţiile americane, potrivit cărora Rusia încearcă să înlăture regimul preşedintelui prooccidental georgian Mihail Saakaşvili.

Lavrov a apreciat, într-un comunicat dat publicităţii de serviciul de presă al Kremlinului, că secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, "a interpretat greşit" declaraţiile sale referitoare la preşedintele georgian, făcute în cursul unei convorbiri telefonice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici