Saakaşvili: Recunoaşterea Osetiei de Sud şi Abhaziei de Rusia ar avea rezultate dezastruoase

Recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud de către Rusia ar reprezenta o încercare de a modifica frontierele Europei cu forţa, care va avea "rezultate dezastruoase", a avertizat luni preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, într-un interviu.

19 afișări
Imaginea articolului Saakaşvili: Recunoaşterea Osetiei de Sud şi Abhaziei de Rusia ar avea rezultate dezastruoase

Saakaşvili: Recunoaşterea Osetiei de Sud şi Abhaziei de Rusia ar avea rezultate dezastruoase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că este o greşeală gravă, o încercare de a schimba frontierele Europei cu forţa. Această (acţiune, n. red.) va da rezultate dezastruoase, inclusiv în cazul Rusiei", a declarat Saakaşvili pentru cotidianul Liberation.

"Nu cred că cineva din cadrul comunităţii internaţionale va fi atât de iresponsabil încât să accepte", a adăugat preşedintele Georgiei.

"Este o invazie clasică şi nu are legătură cu dreptul internaţional", a mai spus acesta.

În cadrul interviului, preşedintele georgian şi-a exprimat recunoştinţa faţă de omologul său francez Nicolas Sarkozy, preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene, care a mediat acordul de încetare a focului între Moscova şi Tbilisi.

"A fost o operaţiune de salvare din partea lui Sarkozy. Îi sunt recunoscător", a declarat el.

"Dacă UE ar fi fost prezidată de o ţară mică sau dacă Sarkozy ar fi fost plecat în vacanţă, ar fi existat o posibilitate foarte mare ca tancurile ruse să se fi aflat deja în Tbilisi", a explicat el.

Preşedintele georgian a mai spus că, la început, a crezut că tensionarea situaţiei din Osetia de Sud era o cacealma şi că aceste acţiuni puteau fi oprite.

"Am comis această greşeală deoarece am crezut că atacul principal va avea loc în Abhazia. Nicidecum că ei (ruşii, n. red.) ar putea ataca Tbilisi".

Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, s-a pronunţat luni pentru o recunoaştere a republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, decizia revenind de acum Executivului rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici