Saddam Hussein s-a oferit să plece în exil cu 1 miliard de dolari

Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein s-a oferit să plece în exil, cu o lună înainte de începerea războiului din Irak, cerând în schimb să ia cu el 1 miliard de dolari şi informaţii despre arme de distrugere în masă, relatează Daily Mail, în ediţia electronică de miercuri.

1 afișare
Imaginea articolului Saddam Hussein s-a oferit să plece în exil cu 1 miliard de dolari

Saddam Hussein s-a oferit să plece în exil cu 1 miliard de dolari

Ziarul britanic citează transcrierea unei discuţii purtate în februarie 2003 între preşedintele american, George W. Bush, şi fostul premier spaniol Jose Maria Aznar, la ranchul din Texas al liderului american.

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţia, dar, în cazul în care va fi confirmată, va ridica semne de întrebare privind posibilitatea evitării unui război costisitor.

Conform înregistrării, Bush părea convins, cu o lună înaintea declanşării intervenţiei din Irak, de faptul că Saddam este dispus să plece în exil. "Egiptenii vorbesc cu Saddam Hussein (...) Se pare că a indicat că ar fi dispus să plece în exil dacă i se permite să ia cu el 1 miliard de dolari şi toate informaţiile despre armele de distrugere în masă pe care le consideră necesare", ar fi spus Bush.

Întrebat de Aznar dacă Saddam chiar ar putea pleca din Irak, Bush ar fi răspuns: "Da, există posibilitatea aceasta. Sau ar putea fi chiar asasinat". Preşedintele american a adăugat însă că forţele SUA "vor fi la Bagdad până la sfârşitul lunii martie".

Transcrierea - publicată miercuri de cotidianul spaniol El Pais - ar fi fost realizată de un diplomat prezent la întâlnirea din 22 februarie 2003 de la Crawford.

Purtătorul de cuvânt al fundaţiei fostului premier spaniol a refuzat să facă orice comentarui în legătură cu autenticitatea transcrierii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici