Sancţiuni în ancheta privind focoasele nucleare plimbate pe teritoriul SUA

Armata americană a sancţionat 70 de persoane responsabile de incidentul în urma căruia un bombardier strategic de tip B-52 a transportat şase rachete nucleare pe teritoriul Statelor Unite, de la baza aeriană Minot, în North Dakota, către Barksdale în Louisiana, relatează Sky News.

1 afișare
Imaginea articolului Sancţiuni în ancheta privind focoasele nucleare plimbate pe teritoriul SUA

Sancţiuni în ancheta privind focoasele nucleare plimbate pe teritoriul SUA

General-maiorul Richard Newton a făcut acest anunţ la încheierea a şase săptămâni de anchetă a acestui incident, în urma căruia şase rachete echipate cu focoase nucleare au fost transportate din greşeală din North Dakota în Louisiana.

Principalul motiv pentru comiterea acestei erori a fost decizia echipajului de a nu respecta un program complex care prevede supravegherea fiecărei rachete în timp ce este dezechipată de focoase, încărcată şi transferată.

Un oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului a declarat că aviatorul a înlocuit programul cu propriul sistem "informal".

"A fost o greşeală inacceptabilă şi o deviere clară de la standardele noastre", a declarat secretarul american pentru forţe aeriene Michael Wynne. "Ne considerăm responsabili în faţa poporului american şi vrem să asigurăm populaţia că au fost luate măsuri coercitive adecvate", adăugat el.

Dar Federaţia oamenilor de ştiinţă americani este sceptică cu privire la faptul că incidentul din august este unul izolat, afirmând că în ultimii ani bazele Minot şi Barksdale au obţinut calificative slabe în timpul inspecţiilor de rutină necesare pentru certificare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici