Şapte foşti lideri chinezi, inclusiv Jiang Zemin, vizaţi de mandate de arestare emise de Spania

O instanţă spaniolă cu jurisdicţie internaţională a emis mandate de arestare a fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, a fostului premier Li Peng şi a altor cinci foşti lideri chinezi acuzaţi de implicare în acte de genocid împotriva etnicilor tibetani, relatează ziarul italian Corriere della Sera.

256 afișări
Imaginea articolului Şapte foşti lideri chinezi, inclusiv Jiang Zemin, vizaţi de mandate de arestare emise de Spania

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost confirmată de organizaţia pentru apărarea drepturilor etnicilor tibetani Campanie Internaţională pentru Tibet (International Campaign for Tibet).

Mandatele de arestare au fost emise de instanţa Audiencia Nacional din Madrid, care are jurisdicţie excepţională, inclusiv la nivel internaţional.

Organizaţia Campanie Internaţională pentru Tinet a explicat că instanţa spaniolă a aplicat principiul "jurisdicţiei universale", prevăzut în dreptul internaţional, o normă implementată şi în cazul emiterii mandatului pentru arestarea fostului dictator chilian Augusto Pinochet, arestat la Londra în 1998.

"Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin şi fostul premier Li Peng nu mai sunt protejaţi de imunitate diplomatică; ei şi ceilalţi cinci foşti lideri chinezi riscă să fie arestaţi dacă se deplasează în afara Chinei", a explicat expertul în drept internaţional Jose Elias Esteve, profesor la Universitatea din Valencia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici