Şapte suspecţi în cazul atacului de la Bombay au fost puşi sub acuzare în Pakistan

Un tribunal special din Pakistan a pus sub acuzare şapte pakistanezi suspectaţi de participare la atacurile coordonate de la Bombay (India), soldate anul trecut cu 166 de morţi, anunţă unul dintre avocaţii inculpaţilor.

16 afișări
Imaginea articolului Şapte suspecţi în cazul atacului de la Bombay au fost puşi sub acuzare în Pakistan

Şapte suspecţi în cazul atacului de la Bombay au fost puşi sub acuzare în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

India şi Statele Unite acuză grupul extremist musulman Lashkar-e-Taiba (LeT), cu sediul în Pakistan, că ar fi organizat şi comis atacurile în perioada 26 - 29 noiembrie 2008, suspectând că cei zece agresori pakistanezi, dintre care doar unul a supravieţuit, ar fi primit susţinere logistică din partea serviciilor secrete pakistaneze.

Poliţia pakistaneză a arestat şapte suspecţi în acest caz, între care Zakiur Rehman Lakhvi, presupusul organizator al atentatelor, şi un membru LeT, Zarar Shah.

Cei şapte au fost puşi sub acuzare de către Tribunalul antiterorist din Rawalpindi. Suspecţii au pledat "nevinovat", a declarat avocatul Shahbaz Rajput.

"Au fost puşi sub acuzare în conformitate cu legislaţia antiteroristă pakistaneză. Îi vom apăra, iar următoarea audiere este fixată pentru 5 decembrie", afirmă avocatul.

Cei şapte au compărut la un tribunal instalat în închisoarea de maximă securitate de la Rawalpindi.

Pakistanul şi India, înfiinţate în 1947 după ce teritoriile indiene şi-au căpătat independenţa, au fost implicate deja în trei războaie şi deţin arme nucleare.

Pakistanul a respins acuzaţiile privind implicarea serviciilor sale secrete în atacurile de la Bombay, dând asigurări că ancheta în cazul celor şapte suspecţi va avansa rapid dacă India va furniza mai multe informaţii.

Aflat în vizită la Washington, premierul indian Manmohan Singh a cerut să fie exercitate presiuni asupra Pakistanului pentru combaterea terorismului, dar preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că regimul de la Islamabad a înregistrat "unele progrese", subliniind că Pakistanul joacă un rol "extrem de important" în stabilizarea regiunii.

Unicul supravieţuitor dintre autorii atacului de la Bombay, Mohammed Ajmal Kasab, este judecat în India, mărturisind că a fost antrenat de Lashkar-e-Taiba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici