Sarah Palin renunţă la postul de guvernator al statului Alaska

Sarah Palin, în vârstă de 45 de ani, membru al Partidului Republican, considerată posibil candidat la alegerile prezidenţiale americane din 2012, a anunţat vineri că renunţă la postul de guvernator al statului Alaska şi nu va candida pentru un al doilea mandat.

40 afișări
Imaginea articolului Sarah Palin renunţă la postul de guvernator al statului Alaska

Sarah Palin renunţă la postul de guvernator al statului Alaska (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul unei conferinţe de presă înaintea Zilei Independenţei, în faţa locuinţei sale din Wasilla, Palin a declarat alături de soţul său: "Nu voi candida pentru realegere şi sunt hotărâtă să transfer (...) autoritatea guvernatorului către adjunctul guvernatorului (Sean) Parnell".

Conform presei locale, ea ar urma să îşi părăsească funcţia la 25 iulie şi speculaţiile privind viitorul său politic naţional sunt numeroase.

Fosta candidată la postul de vicepreşedinte al SUA, care guvernează Alaska din 2006, a afirmat într-o lungă declaraţie că vrea de acum să ia poziţie şi să facă lucrurile să se mişte, fără a oferi alte detalii.

Fostă jurnalistă de sport, Palin, supranumită "Sarah Barracuda" când juca baschet în liceu, a declarat că "este vremea să predau ştafeta în vederea victoriei".

"Ştim că putem avea un efect pozitiv în afara guvernului în acest moment (...) şi crea diferenţa prin priorităţile noastre", a adăugat fosta parteneră de campanie a lui John McCain.

Încă populară în rândul republicanilor în pofida eşecului partidului său la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008, această mamă a cinci copii poate încerca în continuare să devină noua imagine a opoziţiei, apreciau comentatorii americani vineri, dând asigurări că acest lucru poate fi un prim pas spre viitoarea sa candidatură la Casa Albă.

"Îmi pare rău să fac această alegere, dar fac ce este mai bine pentru Alaska. Acest lucru mă face să mă gândesc la un dicton care era afişat pe frigiderul părinţilor mei: «Nu căuta explicaţii. Prietenii tăi nu au nevoie de ele, iar inamicii tăi nu te vor crede oricum»".

Părăsind postul său de guvernator al acestui stat petrolier şi puţin populat înainte de încheierea mandatului său de patru ani, Palin va putea călători mai uşor în SUA şi îşi va putea construi propria echipă politică naţională pentru a-şi pregăti eventuala candidatură la prezidenţialele din 2012.

"Unii îşi vor pune întrebări cu privire la calendarul acestui anunţ, dar lăsaţi-mă să vă spun că această decizie era pe cale să se formeze de mult", a mai spus ea.

Aproape necunoscută înainte de a fi desemnată la sfârşitul lui august 2008 drept candidat la postul de vicepreşedinte, Sarah Palin a dat un impuls intenţiilor de vot în favoarea republicanilor.

Creştină şi conservatoare convinsă, ea nu a ezitat să îl acuze pe adversarul său Barack Obama că este "prieten" cu teroriştii şi "socialist", aproape o insultă în SUA.

Apoi ea a devenit mai disuasivă pentru unii alegători, apreciind că nu este capabilă să îi urmeze eventual lui John McCain, în vârstă de 72 de ani. În şapte săptămâni de campanie, gafele sale i-au afectat capitalul de credibilitate.

Săptămâna aceasta, Anchorage Daily News dezvăluia că Sarah Palin a cheltuit peste 600.000 de dolari în justiţie pentru a se apăra în faţa plângerilor pentru lipsă de etică, deturnare de fonduri şi un caz de abuz de putere care îl implica pe fostul său cumnat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici