Sărbătoare în Benghazi: Ceremonia de proclamare a eliberării Libiei de jugul lui Kadhafi - VIDEO

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Tranziţie (CNT) a proclamat duminică "eliberarea" Libiei, în faţa a zeci de mii de persoane care s-au reunit la Benghazi, unde a început în februarie o mişcare de protest fără precedent faţă de regimul lui Muammar Kadhafi, relatează AFP.

438 afișări
Imaginea articolului Sărbătoare în Benghazi: Ceremonia de proclamare a eliberării Libiei de jugul lui Kadhafi - VIDEO

Sărbătoare în Benghazi: Ceremonia de proclamare a eliberării Libiei de jugul lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mii de persoane, care agitau drapelul verde-negru-roşu al noii Libii, s-au reunit în piaţa centrală din Benghazi, al doilea oraş din ţară, unde a început la jumătatea lui februarie o revoltă împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, ucis joi.

Abdeljalil şi mai mulţi oficiali din cadrul CNT, noile autorităţi aflate la putere în Libia, asistau la ceremonia care a fost deschisă cu imnul naţional libian.

Această ceremonie de proclamare oficială a "eliberării" Libiei intervine la trei zile de la căderea Sirt, ultimul bastion al forţelor loiale lui Muammar Kadhafi, care a fost ucis joi după ce a condus ţara timp de 42 de ani.

"Declaraţie de eliberare. Ridicaţi-vă capetele. Sunteţi libieni liberi", a declarat vicepreşedintele CNT şi purtătorul de cuvânt al noilor autorităţi, Abdel Hafez Ghoga, în cadrul unei ceremonii organizate la trei zile de la căderea Sirt şi moartea fostului lider.

Această proclamaţie atât de aşteptată a fost totuşi umbrită de o polemică în jurul circumstanţelor morţii fostului lider libian, ucis după ce a fost capturat în viaţă. Pentru Marea Britanie, acest incident a "umbrit puţin" reputaţia Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT).

Potrivit numărului doi în ierarhia CNT, Mahmoud Jibril, o autopsie realizată duminică dimineaţă a conchis că fostul lider a fost ucis cu un glonţ în cap într-un schimb de focuri pe drumul spre spital. Un oficial al CNT a anunţat că trupul neînsufleţit va fi predat rudelor, care vor decide "în colaborare cu CNT" locul unde va fi înmormântat.

Într-o mare de steaguri verzi, negre şi roşii, zeci de mii de civili şi combatanţi s-au reunit în piaţa centrală din Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, la 1.000 de kilometri est de Tripoli şi fosta "capitală" a rebelilor, înfiinţată la jumătatea lui februarie.

Ceremonia s-a deschis cu noul imn naţional, apoi responsabilii noilor autorităţi s-au succedat la tribună pentru a-şi exprima bucuria şi mândria că ţara a fost eliberată, punctându-şi discursurile cu exclamaţii vibrante "Allah Akbar" (Allah este cel mai mare).

Toţi le-au adus un omagiu combatanţilor morţi, ale căror rude agitau fotografii, precum şi celor răniţi sau dispăruţi în acest conflict soldat, potrivit CNT, cu peste 30.000 de morţi în opt luni.

CNT a aşteptat cucerirea Sirt, ultimul bastion pro-Kadhafi, joi, pentru a proclama eliberarea ţării. Potrivit foii de parcurs a noilor autorităţi, publicată în septembrie, această proclamaţie va fi urmată în cel mult o lună de înfiinţarea unui Guvern de tranziţie.

Duminică, numărul doi al CNT, Mahmoud Jibril, a asigurat că sunt deja în desfăşurare negocieri pentru formarea noului Guvern interimar, din care a anunţat că nu va face parte. "Acest proces va dura cu aproximaţie o săptămână, până la o lună", a estimat el.

Acest proces riscă să fie complicat de lupte de putere numeroase: liberali contra islamişti, tensiuni regionaliste, rivalităţi tribale, ambiţii individuale sau pentru controlul veniturilor obţinute din petrol.

Noul Guvern va trebui ulterior să organizeze în termen de opt luni alegeri pentru o Adunare care să desemneze un comitet pentru a redacta o nouă Constituţie şi pentru a organiza alegeri generale în maxim un an de la formare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici