Sarkozy cere suspendarea colonizării israeliene în Ierusalimul de Est

Preşedintele Nicolas Sarkozy a făcut apel la sistarea procesului israelian de colonizare în Ierusalim, oraş care, potrivit liderului de la Paris, "are vocaţia de a deveni capitala a două state", Israel şi cel palestinian, într-un interviu publicat luni într-un ziar palestinian.

10 afișări
Imaginea articolului Sarkozy cere suspendarea colonizării israeliene în Ierusalimul de Est

Sarkozy cere suspendarea colonizării israeliene în Ierusalimul de Est (Imagine: Mediafax Foto)

"Aşa cum am declarat în repetate rânduri, sistarea procesului de colonizare, principalul obstacol în calea păcii, este primordială. Condamnăm orice decizie unilaterală care prejudiciază reglementarea finală şi afectează viabilitatea viitorului stat palestinian şi procesul politic în curs", a declarat Sarkozy pentru cotidianul Al-Quds.

"Şi vreau să reiau cererea noastră aici, înscrisă în Foaia de parcurs pe care cele două părţi s-au angajat să respecte la Annapolis, de suspendare completă a activităţilor de colonizare, a celor legate de creşterea naturală, adică din Ierusalimul de Est", a adăugat Sarkozy, care a demarat duminică o vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene.

Întrebat despre statutul Ierusalimului, a cărui parte orientală a fost anexată de Israel în urma Războiului de Şase Zile din iunie 1967, preşedintele francez a declarat că "Franţa, precum restul comunităţii internaţionale, consideră că această problemă trebuie să se înscrie în cadrul reglementării negociate între părţi, conform dreptului internaţional".

"Nu va putea exista pace prin excluderea Ierusalimului, «Oraşul Păcii», care are vocaţie, după părerea mea, să devină capitala a două state. Bineînţeles, la momentul oportun, comunitatea internaţională şi în special UE vor putea contribui, prin intermediul garanţiilor, la aplicarea soluţiilor practice pentru a asigura implementarea acordului, fiind vorba, în special, de problema accesului la Locurile Sfinte", a adăugat acesta.

Continuarea procesului de colonizare în Ierusalimul de Est, pe care Israelul intenţionează să îl menţină sub suveranitatea sa în cadrul unui eventual acord cu palestinienii, este principala piedică în calea negocierilor relansate la Annapolis.

"Pentru a reuşi, în cele din urmă, după atâtea întâlniri eşuate şi deziluzii şi dacă nu vrem să vedem procesul iniţiat la Annapolis împotmolindu-se, este nevoie de progrese politice decisive, de schimbări concrete pe teren", a subliniat liderul francez.

Potrivit acestuia, "Israelul trebuie acum să facă mai mult pentru ca situaţia de pe teren să se schimbe şi ca viaţa cotidiană a palestinienilor să se schimbe. Ridicarea punctelor de control importante este esenţială în acest cadru pentru ca economia, în special, să se poată redresa".

El a deplâns blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza, amintind că acest teritoriu "va face parte din viitorul stat palestinian".

"Un milion şi jumătate de oameni, femei şi copii sunt închişi în acest teritoriu. Menţinerea blocadei este contraproductivă şi conduce la pedepsirea colectivă a populaţiei civile", a subliniat Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici