Sarkozy exclude organizarea unui referendum asupra tratatului de disciplină bugetară

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a exclus, luni, posibilitatea ca în cazul în care va fi reales să supună unui referendum tratatul european de disciplină bugetară în curs de adoptare, considerând subiectul prea complex.

77 afișări
Imaginea articolului Sarkozy exclude organizarea unui referendum asupra tratatului de disciplină bugetară

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Preşedintele-candidat a apărat din nou pentru RTL promisiunea de a "face apel la popor" în cazul unui "blocaj manifest" în privinţa unui subiect sau al unei reforme.

"Referendumul a fost introdus în instituţiile noastre de generalul de Gaulle", a amintit el, denunţând "scandalul" provocat de propria sa propunere.

"Nu este o armă, referendumul este o metodă care prezintă un alt avantaj ce constă în a spune acestei Franţe care suferă din cauza crizei (...) că va avea cuvântul, că nu va fi exclusă din dezbateri şi că poate tranşa un anumit număr de subiecte atunci când există un blocaj manifest", a adăugat el.

Totuşi, întrebat dacă va supune unui referendum tratatul european vrut în special de Germania pentru a consolida disciplina bugetară în zona euro şi criticat de rivalul său socialist François Hollande care a promis să îl renegocieze, el a răspuns: "nu".

"Putem foarte bine să ne imaginăm un referendum asupra Europei, asupra monedei unice, de exemplu (...), pentru că întrebarea este clară: vreţi să schimbaţi francul contra euro?", a explicat Nicolas Sarkozy.

"Fiind vorba despre un tratat cu 200 sau 250 de articole, nu văd ce întrebare clară ar putea fi", a continuat el, apărând legitimitatea acestui "pact bugetar" care nu presupune, potrivit lui, renunţarea la suveranitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici