Sarkozy se oferă să medieze negocierile de pace din Orientul Mijlociu

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a prezentat luni ca un posibil mediator al negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, într-un discurs susţinut în Parlamentul israelian.

14 afișări
Imaginea articolului Sarkozy se oferă să medieze negocierile de pace din Orientul Mijlociu

Sarkozy se oferă să medieze negocierile de pace din Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto)

"Vă cer să aveţi încredere în noi, pentru că vrem să vă ajutăm", a declarat Sarcozy, primul preşedinte francez care se adresează Knessetului, de la Francois Mitterrand, în 1982.

"Franţa este pregătită să ofere garanţii, să mobilizeze serviciul diplomatic, resursele, soldaţii. Puteţi avea încredere în Franţa", a explicat el, specificând rolul pe care militarii francezi l-ar putea juca.

De la preluarea funcţiei, în urmă cu un an, Sarkozy s-a distanţat de predecesorii său şi s-a declarat "prieten al Israelului", consolidând relaţiile cu statul evreu şi reiterând că nu sunt posibile compromisuri în ceea ce priveşte securitatea acestuia.

Preşedintele francez a subliniat în discursul său că pacea cu palestinienii este posibilă dacă Israelul ar renunţa la activităţile de colonizare şi ar accepta Ierusalimul drept capitală comună pentru cele două state.

"Nu poate exista pace fără stoparea activităţilor de colonizare", a explicat liderul francez, denunţând "terorismul" şi amintind că Israelul nu este singur în faţa ameninţării constituie de programul nuclear iranian.

În cadrul vizitei de trei zile în Israel, începute duminică, Sarkozy a declarat că un acord între Israel şi Autoritatea Palestiniană ar putea fi posibil în curând, o abordare mult mai optimistă decât cea a analiştilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici