Sarkozy şi Merkel se întâlnesc miercuri cu liderii eleni pentru aplicarea urgentă a acordului de salvare a Greciei

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni de urgenţă, miercuri, cu partea elenă pentru a discuta o aplicare urgentă a acordului de salvare a Greciei, a anunţat marţi preşedinţia Franţei.

309 afișări
Imaginea articolului Sarkozy şi Merkel se întâlnesc miercuri cu liderii eleni pentru aplicarea urgentă a acordului de salvare a Greciei

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Franţa şi Germania sunt hotărâte să asigure, împreună cu partenerii europeni, aplicarea integrală, cât mai rapidă, a deciziilor adoptate la summit-ul de săptămâna trecută, care sunt mai importante ca niciodată", se arată într-un comunicat al biroului lui Sarkozy, după o convorbire telefonică între preşedintele francez şi Angela Merkel.

Întâlnirea a fost programată în grabă pentru miercuri după-amiază, chiar înaintea reuniunii G20 de pe 3-4 noiembrie de la Cannes, după ce liderii europeni au fost luaţi prin surprindere de decizia premierului elen, George Papandreou, de a supune unui referendum planul de salvare a Greciei adoptat săptămâna trecută de liderii europeni, transmite Reuters.

"Franţa şi Germania sunt convinse că acest acord va permite Greciei să revină la o dezvoltare durabilă. În colaborare cu partenerii europeni şi FMI, vrem să fie stabilit rapid un cadru de aplicare a acestui acord", potrivit comunicatului, care nu face nicio referire la referendum.

Sarkozy urmează să se întâlnească marţi seara cu premierul francez, ministrul de Finanţe şi cel de Externe, precum şi cu guvernatorul băncii centrale, pentru a discuta ultimele evoluţii şi planul de acţiune al Parisului.

Întâlnirea nu va fi urmată de un comunicat oficial.

Acţiunile băncilor franceze şi ale altor instituţii de credit expuse la Grecia şi alte ţări vulnerabile din zona euro au scăzut puternic marţi.

Titlurile Societe Generale au coborât cu 13%, iar cele ale BNP Paribas şi Credit Agricole cu peste 10%, aceste bănci fiind printre cele mai expuse la datoriile suverane ale Greciei.

"Tocmai a fost aţâţat focul şi nu înţelegem deloc decizia premierului grec", a declarat Marc Touati, economist şef la Assya Compagnie Financiere în Paris.

Touati a adăugat că dacă va avea loc un referendum rezultatul va fi negativ, iar Grecia joacă un joc suicidar, care ar putea conduce la ieşirea din zona euro, ceea ce provoacă temeri legate de băncile franceze, dar şi de alte ţări din zona euro.

Christian Estrosi, fost ministru al Industriei şi apropiat al lui Sarkozy, din partidul UMP, a declarat că mişcarea premierului grec este iresponsabilă.

"Când te afli într-o situaţie de criză şi alţii vor să te ajute, este insultător să vrei să îţi salvezi propria piele, în loc să îţi asumi responsabilitatea", a spus Estrosi.

Bursele din Europa dar şi din restul lumii au scăzut marţi în urma anunţului guvernului de la Atena că în următoarele câteva săptămâni va fi organizat un referendum privind al doilea program de salvare a Greciei.

Programul de 130 de miliarde de euro destinat Greciei, aprobat de liderii europeni la summit-ul de săptămâna trecută, a alimentat speranţele că ar putea fi oprită extinderea crizei datoriilor în zona euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici