Sarkozy: Un "atac unilateral" al Israelului împotriva Iranului ar fi o "catastrofă absolută"

Un "atac unilateral" al Israelului împotriva Iranului "ar fi o catastrofă absolută", a afirmat joi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cu ocazia summitului G8.

26 afișări
Imaginea articolului Sarkozy: Un "atac unilateral" al Israelului împotriva Iranului ar fi o "catastrofă absolută"

Sarkozy: Un "atac unilateral" al Israelului împotriva Iranului ar fi o "catastrofă absolută" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Israelul trebuie să ştie că nu este singur şi să privească toatea acestea cu calm... Şi dacă am luptat atât în numele Franţei pentru a vorbi despre Iran şi pentru ca lucrurile să fie exacte, este şi pentru a trimite un mesaj israelienilor: «nu sunteţi singuri»", a declarat el.

În legătură cu programul nuclear controversat al Teheranului, Sarkozy a repetat că dacă iranienii nu vor dori să discute despre această problemă, "vor exista sancţiuni".

Miercuri, Marile Puteri au aprobat un termen de două luni pentru a decide comportamentul faţă de Iran, perioadă pe care ele vor putea să o folosească pentru a vedea mai clar situaţia politică iraniană confuză şi pentru a încerca să afle dacă ele pot să ajungă la un acord.

"Nu suntem noi cei care ne vom schimba până la 25 septembrie. Iranienii sunt cei care trebuie să reflecteze. Sunt şase ani de când le întindem mâna, spunându-le «opriţi-vă programul de armament nuclear». (...) În august, preşedintele iranian va depune jurământul, un nou Guvern va fi prezentat. Vor discuţia sau nu o doresc? Dacă nu o doresc, vor exista sancţiuni", a avertizat el.

Problema sancţiunilor, în această privinţă, nu este unanim acceptată de Puterile care negociază cu Iranul, şi anume membrii Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie, China) şi Germania.

Berlusconi: Ţările G8 vor aloca 20 de miliarde de dolari pentru securitatea alimentară

Iniţiativa ţărilor membre G8 şi a altor ţări invitate la summitul din L'Aquila referitoare la securitatea alimentară a fost în cele din urmă majorată de la 15 la 20 de miliarde de dolari, a declarat vineri premierul italian Silvio Berlusconi.

În cadrul şedinţei de lucru pe tema securităţii alimentare a ţărilor G8, alături de puterile emergente şi de ţările africane, "am avut satisfacţia de a majora (suma) de la 15 la 20 de miliarde de dolari", a precizat Berlusconi.

Suma prevăzută iniţial pe o perioadă de trei ani era de 15 miliarde de dolari pentru a spori investiţiile în domeniul agriculturii în ţările în curs de dezvoltare.

"G8 şi alţi lideri au majorat licitaţiile la suma de 20 de miliarde de dolari pentru sprijinirea agriculturii", a menţionat Gawain Kripke din cadrul organizaţiei neguvernamentale Oxfam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici