Şase angajaţi străini ai ONU au murit într-un atac la Kabul

Şase angajaţi străini ai ONU au fost ucişi, miercuri dimineaţa, în centrul Kabulului, într-un atac împotriva unei case de oaspeţi revendicat de talibani, potrivit cărora este vorba despre o "primă etapă" a campaniei lor de destabilizare a alegerilor prezidenţiale.

39 afișări
Imaginea articolului Şase angajaţi străini ai ONU au murit într-un atac la Kabul

Şase angajaţi străini ai ONU au murit într-un atac la Kabul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atacul s-a încheiat la ora locală 8.30 (6.00 ora României), a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Zemarai Bashary.

Puţin mai târziu, două rachete au fost lansate asupra hotelului de lux Serena din Kabul şi au aterizat în grădini fără a provoca victime, a anunţat poliţia. O primă rachetă explodase deja miercuri dimineaţa în apropierea acestui hotel.

Rachetele au zburat pe deasupra zidurilor înalte de protecţie care înconjoară hotelul de cinci stele, o clădire de lux folosită de străini şi personalităţi, care fusese grav avariată în momentul când insurgenţii au atacat-o în ianuarie 2008, omorând şapte persoane, dintre care trei străini.

"Două rachete au căzut în grădinile hotelului Serena. Nu există victime", a declarat Sayed Abdul Ghafar Sayedzada, comandantul poliţiei criminalistice de la Kabul.

În atacul asupra casei de oaspeţi, "au murit şase angajaţi ai ONU. Sunt şi nouă răniţi, dintre care unii grav", a declarat un purtător de cuvânt al ONU la Kabul, Adrian Edwards, precizând că toate victimele erau cetăţeni străini.

"Şase străini au fost ucişi şi cinci străini au fost răniţi. Nu ştiu cine erau, dar casa de oaspeţi era folosită de angajaţii ONU", a declarat la rândul său Zemarai Bashary.

În total, doi poliţişti şi şase angajaţi ai ONU au fost ucişi şi nouă răniţi, dintre care unii grav, potrivit ONU şi poliţiei. De asemenea, poliţia a menţionat un cadavru carbonizat găsit la faţa locului, neidentificat, dar care nu ar fi membru ONU.

În plus, "trei kamikaze au fost ucişi în urma operaţiunii poliţiei", a adăugat Zemarai Bashary, fără a putea preciza dacă atacatorii s-au aruncat în aer sau au fost neutralizaţi de poliţie.

Potrivit unui reprezentant al Ministerului Apărării aflat la faţa locului, cei trei kamikaze purtau uniforme de poliţişti.

Talibanii au revendicat acest atac, anunţând că trei dintre combatanţii lor au luat cu asalt casa de oaspeţi şi că această acţiune este "prima etapă" a unei campanii menite să destabilizeze alegerile prezidenţiale, al căror al doilea tur este programat la data de 7 noiembrie.

Doi străini răniţi au fost evacuaţi către un spital din apropiere, prezentând, se pare, răni produse de gloanţe. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Atacul a început în jurul orei locale 5.30 (3.00, ora României), potrivit martorilor. Schimburile de focuri şi exploziile de rachete şi grenade s-au auzit timp de aproape trei ore.

Poliţia a anunţat că un "grup de terorişti" a atacat casa de oaspeţi Bekhtar, unde erau cazaţi străini, care a fost cuprinsă de flăcări în timpul atacului.

Confruntarea s-a derulat în apropiere de clădirea Ministerului afgan pentru situaţia Femeilor, în cartierul Shar-e-Now din centrul Kabulului.

"Revendicăm (atacul). Aceasta este prima etapă, am afirmat că vom perturba cel de-al doilea tur al alegerilor" prezidenţiale, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahed.

Potrivit acestuia, atacul a fost comis de trei rebeli echipaţi cu centuri cu explozibil şi arme automate.

Atentatul sinucigaş de miercuri este cel de-al şaselea comis la Kabul în decurs de două luni. Luând în calcul victimele străine de miercuri, 59 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste şase atacuri.

Precedentul atac sinucigaş revendicat de talibani la Kabul datează din 8 octombrie, când o maşină capcană a explodat în faţa ambasadei Indiei, provocând moartea a 17 persoane şi rănirea altor 63.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale, de la 20 august, afectat de violenţe şi fraude masive, talibanii au făcut apel la boicotarea celui de-al doilea tur, ameninţând că îi vor ataca pe alegătorii care merg la urne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici