Şase companii din domeniul lactatelor, amendate de China pentru înţelegere ilegală asupra preţurilor

Autorităţile chineze au aplicat amenzi în valoare totală de 670 de milioane de yuani (82 de milioane de euro) unui număr de şase firme din domeniul lactatelor pentru înţelegere ilegală asupra preţurilor, a anunţat miercuri agenţia oficială China Nouă.

169 afișări
Imaginea articolului Şase companii din domeniul lactatelor, amendate de China pentru înţelegere ilegală asupra preţurilor

Şase companii din domeniul lactatelor, amendate de China pentru înţelegere ilegală asupra preţurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amenzile au fost aplicate societăţilor Mead Johnson, Abbott (ambele americane), Biostime (chineză), Fonterra (neozeelandeză), Friesland (olandeză) şi Dumex (filială a societăţii franceze Danone), pe fondul unor scandaluri în industria chineză.

Presa chineză a anunţat la începutul lunii iulie o anchetă a Comisiei de Stat pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC), cea mai înaltă instanţă chineză de supraveghere economică, privind producători străini de lapte pentru bebeluşi suspectaţi de înţelegere asupra preţurilor de vânzare.

Imediat, Abbot şi Royal FrieslandCampina, producătorul olandez al mărcii Friso, au anunţat scăderi importante de preţuri, iar Danone a afirmat că a procedat la fel în privinţa filialei sale Dumex.

La rândul lor, Wyeth Nutrition, filială a gigantului agroalimentar Nestlé, o ramură a producătorului japonez de produse lactate Meiji şi fabricantul chinez de lactate pentru copii Beingmate au anunţat reduceri de preţuri.

NDRC a decis să nu aplice amenzi la societăţile Wyeth, Meiji şi Beingmate după ce acestea au ales să "coopereze în cadrul anchetei", să "furnizeze probe importante" şi "să efectueze corecţiile" care se impun, a precizat China Nouă.

Mead Johnson a anunţat într-o declaraţie că a primit o amendă în valoare de 204 milioane de yuani (25 de milioane de euro). Biostime a precizat într-o declaraţie la Bursa din Hong Kong că i s-a aplicat o penalitate de 163 de milioane de yuani (19,9 milioane de euro).

Fonterra, implicată în ultimele zile într-un scandal răsunător după ce a recunoscut o contaminare a unor produse lactate cu o bacterie potenţial mortală a fost condamnată să plătească 4,5 milioane de yuani (550.000 de euro), a anunţat grupul.

"Ieşim din această anchetă cu o înţelegere mult mai clară a aşteptărilor (autorităţilor chineze) cu privire la punerea în aplicare a reglementărilor pentru preţuri, ceea ce ne va fi util pentru a ne continua activităţile în ţară", a comentat Kelvin Wickham, preşedintele Fonterra pentru China şi India, citat într-un comunicat.

Penalitatea aplicată societăţii Fonterra este una dintre "cele mai mici" amenzi distribuite de NDRC în acest caz, a remarcat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici