Şase deţinuţi de la Guantanamo au fost transferaţi în Uruguay

Şase deţinuţi - patru sirieni, un palestinian şi un tunisian - au sosit duminică dimineaţa în Uruguay, într-o accelerare a transferurilor de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba), în care se mai află 136 de persoane, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

117 afișări
Imaginea articolului Şase deţinuţi de la Guantanamo au fost transferaţi în Uruguay

Şase deţinuţi de la Guantanamo au fost transferaţi în Uruguay (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cei şase, care au primit "aprobarea pentru transfer" în prealabil din partea autorităţilor americane, au părăsit baza aeriană de la Guantanamo la bordul unui avion US Air Force duminică la ora 5.00 GMT (7.00, ora României), a declarat pentru AFP Myles Caggins, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Cei şase deţinuţi de la Guantanamo au sosit în această (duminică) dimineaţa în Uruguay. Jurnalişti de la Busqueda au asistat la transferul lor", a scris săptămânalul Busqueda în ediţia electronică, care a anunţat în martie negocieri vizând concretizarea acestei operaţiuni.

În total, 19 deţinuţi au fost reptriaţi sau trimişi în ţări terţe de la începutul anului, într-un efort evident al administraţiei Obama de a accelera eliberările cu scopul de a închide centrul, aşa cum a promis în mai multe rânduri preşedintele.

Dintre cele 779 de persoane care au trecut prin celulele acestuia de 13 ani, la centrul militar de detenţie din enclava cubaneză au mai rămas, în prezent, 136 de deţinuţi, dintre care majoritatea nu au fost inculpaţi sau judecaţi. Şaizeci şi şase au fost decretaţi "eliberabili" de către adminsitraţiile succesive ale lui George W. Bush şi Barack Obama.

Cei şase bărbaţi primiţi în Uruguay, unde preşedintele José Mujica a promis că vor fi eliberaţi, au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani şi fac parte dintre primii care au fost închişi la Guantanamo, în 2002. Este vorba despre patru sirieni - Ahmed Ahjam, Ali Hussein Shaabaan, Omar Abu Faraj şi Jihad Diyab -, pakistanezul Mohammed Tahanmatan şi tunisianul Abdul Urgy, precizează Pentagonul într-un comunicat.

Congresul a fost informat cu privire la transferarea acestui grup. Transferul are loc după alte şapte eliberări, în noiembrie, în contextul în care Barack Obama s-a angajat în mai multe rânduri să închidă centrul de detenţie controversat până la sfârşitul mandatului, în ianuarie 2017. Însă comandantul închisorii, colonelul David Heath, a apreciat că închiderea centrului în doi ani este "nerealistă".

"Suntem foarte recunoscători Uruguayului pentru această acţiune umanitară importantă şi preşedintelui (José) Mujica pentru rolul determinant în furnizarea de azil persoanelor care nu pot reveni în ţările lor", şi-a exprimat satisfacţia emisarul special al lui Barack Obama Cliff Sloan, însărcinat cu închiderea centrului.

"Susţinerea pe care o primim de la prietenii noştri este crucială pentru atingerea obiectivului nostru comun de a închide Guantanamo, iar acest transfer este o etapă majoră în eforturile noastre de a închide această infrastructură", a adăugat el într-un e-mail transmis AFP.

"Departamentul Apărării acţionează cu diligenţă pentru transferarea deţinuţilor eligibili de la Guantanamo", a declarat omologul său de la Pentagon Paul Lewis, precizând că efectuează frecvent vizite în potenţiale ţări-gazdă. "Securitatea este întotdeauna cea mai înaltă prioritate, înainte de orice decizie de transfer, iar (situaţia) fiecărui deţinut este reexaminată cu precauţie de către şase agenţii guvernamentale înainte să fie declarat apt de transfer", a addăugat el.

Printre cei şase se află sirianul Jihad Diyab, care a făcut greva foamei şi a cerut justiţie americane să ordone autorităţilor de la Guantanamo să înceteze să-l alimenteze cu forţa.

Guvernul Obama a fost somat de judecătoarea federală Gladys Kessler de la Washington să prezinte public înregistrări video cu alimentarea forţată a lui Diyab, confidenţiale, dar autorităţile americane au amânat această publicare şi intenţionează să facă apel.

Plecarea lui Diyab nu schimbă nimic, a declarat avocatul David Schulz, care reprezintă 16 instituţii de presă ce au obţinut această publicare. "Judecătoarea Kessler a subliniat deja că nu există motive convingătoare ca aceste înregistrări video să fie păstrate secrete faţă de americani", a declarat avocatul pentru Miami Herald, una dintre aceste publicaţii.

Un fost luptător de gherilă, de extremă stângă, José Mujica, care îşí încheie mandatul în martie şi este înlocuit de Tabaré Vazquez, din acelaşi partid, a acceptat să primească aceşti deţinuţi cu statutul de refugiaţi.

Însă acest transfer, prevăzut încă din august, a întârziat din motive politice legate de Uruguay şi a avut loc exact după o săptămână de la alegerile prezidenţiale din această ţară.

În campania electorală, care a condus la alegerea lui Vazquez duminica trecută, Mujica a încercat să tempereze polemica pe tema acestei măsuri, anunţând că acest lucru va fi discutat cu viitorul Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici