Scandal de pedofilie în SUA: Un celebru antrenor de fotbal american şi-a dat demisia

Un celebru antrenor de fotbal american, Joe Paterno, alias "JoePa", în vârstă de 84 de ani, a demisionat miercuri din postul de la Universitatea Penn State, în urma unui scandal de pedofilie.

355 afișări
Imaginea articolului Scandal de pedofilie în SUA: Un celebru antrenor de fotbal american şi-a dat demisia

Joe Paterno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cazul a apărut zilnic, de sâmbătă şi până în prezent, pe prima pagină a publicaţiilor americane, o mediatizare pe măsura acestei legende a fotbalului universitar american, care a obţinut două titluri naţionale, într-o ţară în care acest sport oferă posibilitatea ascensiunii sociale, fiind totodată o afacere.

"Dacă Penn State (în Pennsylvania, est) ar fi Biserica Catolică, Paterno ar fi Sfântul Scaun", scria miercuri New York Times, cu câteva ore înainte ca Joe Paterno să îşi anunţe demisia.

"JoePa", un antrenor "inamovibil" de 46 de ani, prezent în echipa Nittany Lions de 62 de ani, s-a aflat în centrul unui scandal de pedofilie de care nu este acuzat, dar de care este considerat responsabil moral.

Jerry Sandusky, în vârstă de 66 de ani, asistentul său timp de 33 de ani, a fost inculpat de agresiune sexuală asupra unui număr de opt minori, în perioada 1994-2009. Agresiunile ar fi avut loc la duşurile echipei sau în timpul deplasărilor sportive.

Un tânăr observator, care l-a surprins pe Sandusky agresând un copil în 2002, i-a spus lui Paterno, care a discutat despre acest lucru cu responsabilul pentru sport din cadrul universităţii. După aceea el nu a mai făcut absolut nimic, lucru pe care i-l reproşează acum opinia publică şi mass-media.

Responsabilul pentru sport şi vicepreşedintele acestei universităţi bine cotate, cu 95.000 de studenţi, au demisionat, după ce au fost inculpaţi pentru că nu au denunţat infracţiunea. Urmează ca preşedintele instituţiei să dea socoteală.

O serie de jurnalişti şi studenţi au aşteptat marţi în faţa locuinţei lui "Joe" o conferinţă de presă. Joe Paterno a invocat doar nişte "rugăciuni pentru tinerele victime".

"Regele Pennsylvaniei, până în prezent", cum este numit de New York Times, Paterno este o personalitate de legendă.

Purtând ochelari cu lentile groase şi o geacă bleumarin, el seamănă cu Joe Pesci, actorul care interpretează roluri de mafiot în filmele lui Martin Scorcese. De origine italiană şi catolic, ca şi Pesci, Paterno are studii universitare, dar a ales să devină antrenor, în 1950.

De atunci a acumulat o serie de recorduri. El este "antrenorul care a câştigat cele mai multe meciuri din istoria fotbalului universitar", se arată în biografia sa, pe site-ul echipei Nittany Lions, primul care a înregistrat 400 de victorii în carieră (409, până în prezent), singurul care a câştigat marele turneu al trofeelor universitare.

Deţinător a zeci de titluri în calitate antrenor, Paterno a adus universităţii sale zeci de milioane de dolari. De asemenea, a oferit personal patru milioane de dolari pentru acordarea de burse şcolare.

Paterno a "ţinut întotdeauna ca jucătorii săi să meargă la cursuri şi să studieze", adaugă site-ul Nittany Lions. "El spune că succesul unei echipe nu se numără în victorii, ci în numărul de cetăţeni responsabili pe care îi formează".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici