SCANDAL în Rusia: O broşură de informare pentru muncitorii imigranţi, caracterizată drept "umilitoare" - FOTO

Publicarea la Sankt Petersburg a unei broşuri de informare destinate muncitorilor imigranţi din republicile fostei Uniuni Sovietice, care-i prezintă sub formă de lopeţi şi perii, a provocat scandal, reprezentanţi ai acestei comunităţi apreciind-o "umilitoare".

254 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în Rusia: O broşură de informare pentru muncitorii imigranţi, caracterizată drept "umilitoare" - FOTO

O notiţă de informare "umilitoare" destinată muncitorilor imigranţi a provocat scandal în Rusia (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Sub formă de bandă desenată, broşura, al cărei scop este de a ajuta imigranţii proveniţi mai ales din fostele republici sovietice din Asia Centrală, a apărut pe un site oficial de Internet care se ocupă de promovarea relaţiilor interetnice.

Ea reprezintă muncitorii imigranţi sub formă de perii, trafalete şi alte instrumente utilizate pe şantierele de construcţii şi la lucrările publice, unde sunt angajaţi numeroşi muncitori proveniţi din aceste ţări, mai ales la Sankt Petersburg şi la Moscova.

Editată în rusă, în uzbekă, în tadjikă şi în kirghiză (limbile fostelor republici sovietice din Asia Centrală), oferă informaţii cu privire la formalităţile care trebuie îndeplinite de muncitorii imigranţi, adrese şi sfaturi de sănătate.

"Prevenţia împotriva infectării cu virusul SIDA" se poate citi pe o imagine, care arată un medic purtând un termometru enorm şi spunându-le muncitorilor imigranţi: "Nu uitaţi că acasă vă aşteaptă sănătoşi!"

Această broşură a fost puternic criticată în presa rusă şi în spaţiul virtual, un reprezentant al diasporei azere la Sankt Petersburg calificând-o "umilitoare".

"Se pare că autohtonii sunt prezentaţi ca oameni de clasă superioară şi imigranţii ca persoane de nivel inferior", a apreciat el.

Un funcţionar de la Sankt Petersburg a apreciat că autorii broşurii de informare aveau "intenţii bune".

"Nu văd niciun delict în asta şi niciun element de incitare la ură rasială", a declarat Aleksandr Şişlov, însărcinat cu drepturile omului în oraşul Sankt Petersburg.

După apariţia scandalului, Parchetul din Sankt Petersburg a anunţat că va efectua investigaţii, în timp ce ministrul de Externe din Tadjikistan, o ţară săracă din Asia Centrală, a cerut ştergerea broşurii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici