SCANDALUL de spionaj SUA - UE: Viviane Reding şi secretarul american al Justiţiei au discutat despre programul de supraveghere NSA

Vicepreşedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding şi-a exprimat satisfacţia faţă de o "întâlnire pozitivă şi constructivă" luni cu secretarul american al Justiţiei pe tema interceptării de către a serviciile americane de spionaj a comunicaţiilor în Europa.

373 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL de spionaj SUA - UE: Viviane Reding şi secretarul american al Justiţiei au discutat despre programul de supraveghere NSA

SCANDALUL de spionaj SUA - UE: Viviane Reding şi secretarul american al Justiţiei au discutat despre programul de supraveghere NSA

"Ne-am angajat să avansăm rapid în negocierile referitoare la un acord privind protecţia datelor care să fie semnificativ şi coerent", a declarat presei la finalul acestei reuniuni, la Washington.

Comisarul european însărcinat cu afacerile judiciare a vorbit despre un "semnal foarte puternic de restaurare a încrederii" între cele două continente, care s-a "evaporat" în decursul ultimelor luni de dezvăluiri despre interceptarea comunicaţiilor cetăţenilor europeni de către Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA).

Reding a precizat că a fost pentru "prima dată" când secretarul american al Justiţiei Eric Holder a admis că există "probleme" în Europa cu privire la acest caz ce afectează relaţiile dintre Washington şi o serie de aliaţi europeni.

Ea a precizat că Holder a "promis o soluiţie satisfăcătoare (...) foarte rapid", fiind vorba despre protecţia datelor personale ale cetăţenilor americani şi europeni. Însă această "bună voinţă este necesar să fie urmată de acţiuni concrete" şi "în mod rapid", a avertizat ea.

Negocierile pe tema protecţiei datelor urmează să se încheie în primăvara lui 2014, a apreciat Reding. "Este pentru prima dată în ultimii trei ani când văd că se mişcă ceva", şi-a exprimat ea satisfacţia la ieşirea de la această reuniune.

La întâlnire au mai participat Cecilia Malmström, comisarul europan însărcinat cu Afacerile Interne, Rand Beers, secretarul interimar pentru Securitate Internă, miniştrii lituanieni Juozas Bernatonis şi Elvinas Jankevicius, a căror ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, şi ministrul grec al Justiţiei Charalampos Athanasiou, reprezentantul viitoarei preşedinţii elene a UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici