Scandalul "Vatileaks" izbucneşte din nou, după un presupus "lobby gay" la Vatican

Dezvăluirile, veridice sau nu, care au marcat în 2012 scandalul scurgerilor de informaţii "Vatileaks", reapar în atenţia publicului din cauza unui presupus "lobby gay" la Vatican.

1637 afișări
Imaginea articolului Scandalul "Vatileaks" izbucneşte din nou, după un presupus "lobby gay" la Vatican

Scandalul "Vatileaks" izbucneşte din nou, după un presupus "lobby gay" la Vatican (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce "Vatileaks" l-a eliberat din graţia papală pe majordomul Paolo Gabriele, două articole, ale cotidianului La Repubblica şi săptămânalului Panorama, l-au readus în atenţia publicului.

Potrivit Repubblica, decizia lui Benedict XVI de a renunţa la funcţia de papă poate să fi fost influenţată şi de supărarea profundă pe care i-a provocat-o aflarea unui capitol al anchetei ultra-secrete, efectuate în Curie, de către o comisie de trei cardinali pensionaţi, care făcea referire la un "lobby gay" la Vatican.

În articolul încărcat de formulări senzaţionale şi intitulat "Sex şi carieră, şantajele de la Vatican dinaintea demisiei lui Bendict XVI", cardinalul spaniol al Opus Dei, Julian Herranz, şeful comisiei, a prezentat, la 9 octombrie, în faţa Papei dosarul "cel mai obscen", "o reţea transversală unită prin orientarea sexuală" când "pentru prima dată cuvântul homosexualitate a fost pronunţat" în locuinţa pontificală.

Potrivit Panorama, acţiunile de "lobby gay" de la Vatican, "au fost de departe cele mai influente şi mai ramificate dintre toate cele care au existat în sânul Curiei" romane.

Potrivit Repubblica, raportul a precizat că anumiţi prelaţi au fost supuşi "influenţei exterioare" (altfel spus şantajului), din partea unor laici, cu care erau asociaţi prin legături "de natură lumească".

Vaticanul a arătat greşeli grave în articolul de presă, declarând că nu trebuie luat în serios. "Speculaţiile, fantasmele şi opiniile difuzate de presă în acea perioadă" nu trebuie "nici dezminţite, nici comentate, nici confirmate", a adăugat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun.

Potrivt specialistului în chestiuni legate de Vatican al publicaţiei La Stampa, Papa, după demisia sa, îi va primi pe cei trei cardinali, iar conţinutul voluminosului raport secret, redactat pe baza audierilor efectuate la toate nivelurile Sfântului Scaun, va putea fi discutat în cadrul Congregaţiei Generale, o reuniune a cardinalilor premergătoare Conclavului.

Cei trei cardinali au fost numiţi primăvara trecută de Benedict XVI, în urma scurgerilor a numeroase documente confidenţiale, însă raportul trebuia să rămână secret.

Potrivit părintelui Lombardi, decizia istorică a Papei de a renunţa la funcţie nu a fost cauzată de vreo "depresie" şi nici de vreun alt motiv de natură psihologică, ci de slăbirea forţelor fizice.

În octombrie 2012, două zile după ce l-a primit pe cardinalul Herranz, Papa, într-un discurs cu ton pesimist, rostit în deschiderea Anului Credinţei, a evocat printr-o metaforă "peştii cei răi" care sunt prinşi în plasa Bisericii.

Potrivit specialistului, scurgerea de documente din scandalul "Vatileaks" a putut fi utilizată de anumite persoane pentru a-şi discredita rivalii din cadrul Curiei. Un fenomen care s-ar putea repeta, în scopul de a influenţa alegerea următorului Papă, în condiţiile în care Conclavul se apropie.

Directorul televiziunii catolice TV2000, Dino Boffo, el însuşi afectat de zvonurile apărute în urma unuia dintre documentele "Vatileaks", în legătură cu aşa-numitele relaţii homosexuale, pe care le-a dezminţit, a cerut joi Sfântului Scaun să fie scutit de "patima josnică a scrisorilor anonime, fără semnătură şi fără destinatar". El speră ca "toţi credincioşii, care au cuprins înţelepciunea învăţăturilor Bisericii şi demisiei lui Bendict XVI, să pună capăt luptelor pentru putere, care îi pot scandaliza pe cei mai spăşiţi" dintre catolici.

Tema homosexualităţii la Vatican nu este una nouă în presa italiană. Ea a făcut obiectul numeroaselor romane şi cărţilor best-seller, adesea exagerate. Presa a mai vorbit despre faptul că atât specialişti în chestiuni legate de Vatican, persoane religioase sau preoţi care lucrează la Vatican au legături homosexuale în afara Vaticanului. O reţea de persoane religioase, preoţi sau prelaţi homosexuali poate exista în secret, iar acest grup poate fi obiectul şantajului din partea jurnaliştilor fără scrupule, care caută să obţină documente secrete în cadrul "Vatileaks".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici