Schimb de replici între Putin şi un star rock pe tema situaţiei politice din Rusia

Un cunoscut star al muzicii rock din Rusia a criticat deschis situaţia politică din ţară într-o discuţie cu premierul Vladimir Putin, vorbind despre absenţa libertăţii presei, despre amploarea represiunii în ţară şi despre discrepanţele tot mai mari dintre "prinţi" şi "plebe".

42 afișări
Imaginea articolului Schimb de replici între Putin şi un star rock pe tema situaţiei politice din Rusia

Schimb de replici între Putin şi un star rock pe tema situaţiei politice din Rusia (Imagini: Mediafax Foto/AFP)

"Ne trebuie o libertate a presei care acum nu există: nu mai există decât un ziar şi jumătate şi jumătate dintr-un canal de televiziune", a afirmat, în timpul unei serate de binefacere desfăşurate la Sankt Petersburg, Iuri Şevciuc, liderul grupului DDT, cunoscut în Rusia de la sfârşitul anilor '80.

Presa şi bloggerii ruşi au subliniat la unison "temeritatea" muzicianului, care a făcut declaraţiile în prezenţa fostului director al KGB, devenit preşedinte şi apoi prim-ministru.

"Conversaţia dintre Iuri Şevciuc şi Vladimir Putin este cea mai cinstită de care a avut parte acesta din urmă de la preluarea puterii", în 2000, afirmă cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ.

Searata de binefacere desfăşurată sâmbătă "s-a transformat în eveniment politic", apreciază, pe prima pagină, cotidianul Vremia Novostei, întrebându-se dacă schimbul de replici nu reprezintă "un semnal" adresat societăţii de cele mai înalte sfere ale statului.

"Premierul a dat de înţeles că se află într-o stare de spirit constructivă faţă de opozanţi", afirmă ziarul, remarcând că transcrierea integrală a discuţiei a fost publicată pe site-ul Guvernului rus.

Schimbul de replici, care a avut loc în jurul unei mese cu numeroşi invitaţi, s-a concentrat în principal asupra unei manifestaţii a opoziţiei, programată să aibă loc luni seara la Sankt Petersburg, dar care nu a primit autorizaţie de desfăşurare. "Manifestanţii vor fi dispersaţi?", l-a întrebat direct Şevciuc pe Putin.

"Fără o dezvoltare democratică normală, ţara nu are viitor", a răspuns premierul rus. "Autorităţile (...) nu trebuie să creeze condiţii care să facă imposibilă exercitarea libertăţii de exprimare", a adăugat el.

"Vladimir Putin nu a mai rostit până acum astfel de cuvinte", a declarat militanta pentru drepturile omului Liudmila Alekseieva, participantă la numeroase manifestaţii ale opoziţiei. Ea a reamintit însă că Putin a declarat şi că "legea este imposibilă fără democraţie, iar democraţia este imposibilă fără respectarea legii".

"Fiecare parte va interpreta această declaraţie cum va dori: opozanţii vor considera că acum pot ieşi în stradă, iar puterea, că trebuie să îi disperseze", a adăugat Alekseieva.

Politologul independent Dmitri Oreşkin a apreciat că "Vladimir Putin nu a făcut decât să constate că şi-a pierdut popularitatea în rândurile «intelighenţiei»" şi "a vrut să-şi îmbunătăţească imaginea în perspectiva alegerilor" prezidenţiale programate pentru 2012.

Atât Vladimir Putin, cât şi actualul preşedinte, Dmitri Medvedev, au sugerat că ar urma să candideze la scrutinul din 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici