Schimbare de epocă, provocarea seriozităţii. Ce scrie presa italiană despre premierul desemnat, Mario Monti

Economistul Mario Monti, premierul italian desemnat duminică, reprezintă "provocarea seriozităţii" şi "cealaltă Italie" în raport cu Silvio Berlusconi, observă luni presa locală, care vede în Guvernul de tehnocraţi pe care se pregăteşte să îl formeze acesta "o schimbare de epocă".

540 afișări
Imaginea articolului Schimbare de epocă, provocarea seriozităţii. Ce scrie presa italiană despre premierul desemnat, Mario Monti

Mario Monti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tonul şi forma" nominalizării lui Monti la Quirinal "au ilustrat o schimbare de epocă şi nu numai de Guvern: fără zâmbete, multă preocupare dar şi convingerea că Italia poate ieşi" din criză, afirmă cotidianul La Reppublica.

"Provocarea seriozităţii", titrează cotidianul economic Il Sole 24 Ore: preluarea puterii de către Mario Monti este "emblematică pentru tranziţie, care s-a încheiat în câteva zile şi până la urmă în câteva ore: este o imagine care trimite la cealaltă Italie: de la Risorgimento (care a condus la Unificare), Italia cea bună îşi găseşte sensul istoric şi identitatea când reuşeşte să se îndrepte spre Europa".

Pentru cotidianul milanez Corriere della Sera, "o caracteristică distinctă a programului marii coaliţii pe care sperăm să o vedem luând naştere în Parlament va trebui să fie echitatea reformelor anticipate".

"Cu cât această echitate va fi mai mare, cu atât reformele vor fi mai acceptabile pentru cetăţeni. Şi cu cât vor fi mai echitabile, cu atât mai amplă va fi majoritatea care susţine Guvernul", continuă acesta.

La Stampa subliniază "responsabilitatea colectivă" a italienilor în criza de încredere actuală: în timp ce "auzim vorbindu-se despre eliberarea naţională, ca şi cum ar fi căzut un dictator ce ar fi ruinat singur ţara", există o "responsabilitate nu numai individuală, ci şi colectivă pentru situaţia economică actuală".

"Nu s-a terminat pentru Il Cavaliere, a avertizat la rândul său cotidianul familiei Berlusconi, Il Giornale, într-un editorial semnat de Vittorio Feltri, în care acesta îl descrie pe noul preşedinte al Consiliului drept un simplu "contabil".

Într-un interviu acordat cotidianului Il Sole, fostul preşedinte al Republicii Carlo Azeglio Ciampi, care a condus el însuşi primul Guvern de tehnocraţi de după război, în perioada 1993-1994, apreciază că nominalizarea lui Monti "este o tentativă de salvare pentru o ţară care nu merită situaţia de inferioritate şi de supunere în care se află din cauza unei experienţe politice destinate în mod evident eşecului".

Dar "termenul este scurt, urgenţa este enormă", avertizează fostul lider italian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici