Schimbări electorale în Hong Kong. Administraţia Chinei a aprobat o nouă lege ce consolidează controul politic asupra fostei colonii britanice

  • Administraţia Chinei a aprobat o nouă lege electorală aplicabilă în provincia semiautonomă Hong Kong
  • Legea este considerată o acţiune de consolidare a controului politic asupra fostei colonii britanice
  • Activist prodemocraţie: "Întregul sistem este degradant şi foarte opresiv"
495 afișări
Imaginea articolului Schimbări electorale în Hong Kong. Administraţia Chinei a aprobat o nouă lege ce consolidează controul politic asupra fostei colonii britanice

Schimbări electorale în Hong Kong. Administraţia Chinei a aprobat o nouă lege ce consolidează controul politic asupra fostei colonii britanice

Administraţia Chinei a aprobat, marţi, o nouă lege electorală aplicabilă în Hong Kong, considerată o acţiune de intensificare a controlului politic asupra provinciei semiautonome, informează BBC News.

Noua lege electorală a fost adoptată de Comisia Permanentă a Congresului Naţional Popular, Parlamentul Chinei, prin modificarea legii fundamentale din Hong Kong.

Legea prevede limitarea numărului parlamentarilor din Hong Kong aleşi prin vot direct. Viitorii parlamentari vor trebui să primească avizul unei comisii pro-Beijing, scopul fiind ca în Parlamentul regional să ajungă doar "patrioţi".

"Pentru persoanele care au idei politice diferite, care sunt înclinate mai mult spre democraţie sau care sunt mai conservatore, care sunt din stânga ori dreapta eşichierului politic, nu văd de ce nu ar putea candida atât timp cât îndeplinesc acest criteriu fundamental", afirmă premierul din Hong Kong, Carrie Lam, un politician pro-Beijing.

Însă opoziţia susţine că sistemul are rolul de a ţine în afara Parlamentului regional politicienii care nu susţin Beijingul. "Întregul sistem este degradant şi foarte opresiv", afirmă Emily Lau, un activist pentru democraţie.

În 2020, Beijingul a instituit, în contextul demonstraţiilor prodemocraţie, o nouă lege privind securitatea naţională, o altă acţiune de consolidare a controlului politic al asupra Hong Kong-ului, fostă colonie britanică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici