Scholz respinge ideea de alegeri parlamentare anticipate în Germania după înfrângerea la europarlamentare

  • Cancelarul Olaf Scholz a respins apelurile pentru alegeri anticipate după ce toate cele trei partide din coaliţia de guvernare au înregistrat o înfrângere dureroasă la alegerile europarlamentare,
  • Social-democraţii (SPD) au avut cel mai slabă performanţă din istorie la un scrutin naţional.
Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Scholz respinge ideea de alegeri parlamentare anticipate în Germania după înfrângerea la europarlamentare

Scholz respinge ideea de alegeri parlamentare anticipate în Germania. Sursa foto: Mediafax Foto

Performanţa dezastruoasă a coaliţiei lui Scholz la votul de duminică din UE a determinat opoziţia să ceară cancelarului să urmeze exemplul lui Emmanuel Macron şi să convoace alegeri parlamentare anticipate.

"Următoarele alegeri sunt programate pentru toamna anului viitor şi intenţionăm să le organizăm atunci, aşa cum am planificat", a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al lui Scholz. "Nu a apărut niciodată, în niciun moment, niciodată, ideea de a devansa alegerile".

SPD, formaţiunea de centru-stânga a lui Scholz, a obţinut doar 14%, Verzii 12%, iar liberalii de la FDP 5%.

Câştigătorul clar a fost Uniunea Creştin-Democrată de centru-dreapta - CDU/CSU - cu 30 de procente, iar Alternativa pentru Germania, de extremă dreapta, s-a clasat pe locul al doilea cu 16 procente, cel mai bun rezultat obţinut vreodată de AfD la un vot la nivel naţional.

Markus Söder, liderul CSU din Bavaria, a declarat luni că rezultatul echivalează cu un "vot de neîncredere" faţă de guvernul Scholz.

El a spus că Scholz ar trebui să îl imite pe Macron sau pe Gerhard Schröder, fostul cancelar german care a convocat alegeri anticipate în 2005, după ce SPD a suferit o înfrângere într-un scrutin regional în importantul stat Renania de Nord-Westfalia.

"Consecinţa logică este: un vot de încredere, demisie şi alegeri anticipate", a declarat Söder pe platforma X. "Incapacitatea coaliţiei de a acţiona este o povară majoră pentru întreaga Europă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici