Scrisoare "aspră" a Washington-ului privind trupele din Afganistan, adresată Germaniei

Ministrul german al Apărării, Franz Josef Jung, a primit de la omologul său american, Robert Gates, o scrisoare redactată pe un ton "neobişnuit de aspru", care exercită presiuni asupra Germaniei să trimită trupe în Afganistan, relatează vineri cotidianul Sueddeutsche Zeitung, citat de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Scrisoare "aspră" a Washington-ului privind trupele din Afganistan, adresată Germaniei

Scrisoare "aspră" a Washington-ului privind trupele din Afganistan, adresată Germaniei

În scrisoare, "Gates cere punerea la dispoziţie (de către Germania) a unor unităţi echipate cu elicoptere şi trupe de luptă, cum ar fi cele de paraşutişti".

Acesta menţionează un necesar de 3.200 de soldaţi, dintre care şi germani, pentru a-i înlocui pe militarii americani "în toamnă", potrivit sursei citate.

Scrisoarea, "adresată direct lui Jung", a fost trimisă săptămâna trecută, "se întinde pe o pagină şi jumătate şi nu este datată", mai scrie Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Secretarul american al Apărării recunoaşte meritele "acţiunilor germane în nordul Afganistanului dar se plânge de o divizare a ţărilor NATO între state care refuză să se angajeze în lupte, pe de o parte, şi state care se luptă cu grupările talibanilor şi cu al-Qaida, pe de altă parte".

Robert Gates exercită presiuni asupra omologului său german să prezinte Bundestagului (Camera Inferioară a Parlamentului) propunerea unui nou mandat pentru a permite trimiterea unor trupe suplimentare, adaugă cotidianul. Acesta avertizează şi în privinţa riscului de "diviziuni sporite" în cadrul NATO şi a unei "pierderi a credibilităţii".

NATO, care a dislocat în Afganistan 42.000 de soldaţi, cere membrilor săi o suplimentare cu 7.500 de militari pentru misiunile de luptă din sud.

Aproximativ 3.200 de germani sunt detaşaţi în Afganistan, staţionaţi la Kabul şi în nord, zonă relativ calmă, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) sub comandament NATO.

NATO a cerut deja Berlinului să detaşeze un contingent pentru o forţă de intervenţie rapidă regională în nordul Afganistanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici