Scrutin istoric în Myanmar: Opozanta Aung San Suu Kyi ar trebui să intre în Parlament, după 15 ani de consemn la domiciliu

Alegătorii birmani votează duminică în cadrul unui scrutin parţial istoric, care ar trebui să-i permită opozantei Aung San Suu Kyi să intre în Parlament, după 15 ani în care a fost consemnată la domiciliu.

239 afișări
Imaginea articolului Scrutin istoric în Myanmar: Opozanta Aung San Suu Kyi ar trebui să intre în Parlament, după 15 ani de consemn la domiciliu

Scrutin istoric în Myanmar: Opozanta Aung San Suu Kyi ar trebui să intre în Parlament, după 15 ani de consemn la domiciliu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alegătorii au început să voteze la ora locală 6.00 (2.30, ora României) în capitala Rangoon.

Un total de 45 de mandate sunt în joc, iar pentru 44 candidează Liga Naţională pentru Democraţie (LND) a lui Suu Kyi: 37 de mandate în Camera inferioară a Parlamentului, şase în Camera superioară şi două în Camere regionale.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, considerată până în urmă cu doi ani inamicul public numărul unu de junta aflată atunci la putere, este considerată favorită la Kawhmu, o circumscripţie rurală situată la două ore de mers de Rangoon, unde înfruntă verdictul urnelor pentru prima dată în viaţa sa.

Guvernul, format din foşti militari reformatori sosiţi la putere în urmă cu un an, încearcă să arate că reformele sale politice sunt sincere şi pot justifica ridicarea sancţiunilor occidentale care afectează economia ţării.

La finalul unui proces de tranziţie fără violenţă şi sub controlul armatei, această nouă echipă i-a propus lui Suu Kyi să se integreze în eşichierul politic oficial. Conform tuturor analiştilor, Guvernul are interes să o vadă pe opozantă triumfând în alegeri sub privirea comunităţii internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici