Scurgere de lavă, observată pe insula apărută brusc în largul Japoniei - FOTO

O scurgere de lavă a fost observată, luni, pe insula apărută brusc la circa 1.000 de kilometri sud de Tokyo, potrivit unor informaţii şi imagini furnizate marţi de autorităţile japoneze.

262 afișări
Imaginea articolului Scurgere de lavă, observată pe insula apărută brusc în largul Japoniei - FOTO

Scurgere de lavă, observată pe insula apărută brusc în largul Japoniei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Această insulă, care nu are încă nume la o săptămână de la apariţia sa, se prezintă sub o formă aproape ovală, având 400 de metri lungime şi 200 de metri lăţime, cu o extensie de aproximativ 50 de metri de lavă întărită pe unul dintre versanţi.

Această scurgere de lavă a fost observată de cercetători şi de paza de coastă care supraveghează regulat starea insuliţei situate la circa 500 de metri de Nishinoshima, o insulă nelocuită din micul arhipelag Ogasawara.

Emanaţiile de fum, cenuşă şi lavă se produceau regulat, luni, din două cratere a căror existenţă a fost atestată vineri.

Potrivit specialiştilor, faptul că lava curge şi se întăreşte sporeşte şansele ca această insulă să rămână la suprafaţa apei, chiar dacă există temeri că ar putea dispărea la fel de repede cum a apărut.

"Este posibil totuşi ca erupţia să dureze multă vreme şi ea să crească în continuare", a declarat Yoshihiko Tamura, de la Centrul japonez de cercetare oceanografică.

Este prima dată în ultimii 40 de ani când apare o insulă în această zonă. Aceasta este totuşi fragilă.

Guvernul a decis să aştepte să vadă dacă ea poate rămâne la suprafaţă înainte de a o boteza.

Serviciul de cartografie online japonez al Yahoo! Japan nu a întârziat să o înscrie pe harta sa.

În această zonă seismică şi vulcanică au apărut brusc patru-cinci insule de la sfârşitul războiului Pacificului, dintre care una în 1986, care a dispăut după două luni, iar una în septembrie 1973, tot în apropiere de Nishinoshima. Ea a fost în mare parte distrusă de valuri dar încă mai este vizibilă o bucată.

Ţara Soarelui Răsare nu deţine totuşi monopolul asupra unor astfel de fenomene surprinzătoare. O insulă a apărut brusc în urmă cu două luni în Marea Arabiei în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 în Pakistan, la sute de kilometri depărtare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici