Scutul antirachetă NATO este valoros pentru Bulgaria, apreciază Rosen Plevneliev

Bulgaria se va afla printre primele cinci ţări care vor beneficia de acoperirea scutului antirachetă al NATO, a declarat sâmbătă la Chicago preşedintele ţării, Rosen Plevneliev.

432 afișări
Imaginea articolului Scutul antirachetă NATO este valoros pentru Bulgaria, apreciază Rosen Plevneliev

Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Primele cinci ţări care vor fi acoperite de scut se află în Europa, iar Bulgaria este una dintre ele. Trebuie să fim foarte recunoscători şi beneficiem foarte mult. În prezent, aproximativ 30 de state deţin rachete balistice, iar în cele mai multe cazuri acestea nu sunt membre NATO, lucru ce reprezintă o ameninţare", a declarat, cu o zi înainte de deschiderea summitului, Plevneliev, care efectuează prima sa vizită în calitate de preşedinte în Statele Unite, relatează site-ul Novinite.com.

În opinia sa, prima etapă de instalare a scutului antirachetă s-a încheiat deja, având în vedere că în urmă cu o lună au fost efectuate teste, cu succes. Între celelalte state care se vor afla printre primele care vor beneficia de apărarea scutului, el a menţionat Turcia, România şi Polonia.

La sosirea sa la Chicago, unde va participa la summitul din perioada 20-21 mai, preşedintele bulgar a declarat pentru presă că este un lucru sigur că Bulgaria va participa la misiunea NATO din Afganistan chiar şi după 2014, cu instructori militari. De asemenea, el a subliniat că programul retragerii trupelor bulgare a fost deja aprobat de către Parlament şi că acesta nu va suporta nicio modificare.

Situaţia din Afganistan va domina programul reuniunii, alături de apărarea antirachetă în Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici