Se pregăteşte Biden să evacueze cetăţenii americani din Taiwan?

  • Evacuarea cetăţenilor americani din Ucraina, Sudan şi Afganistan atârnă la gâtul administraţiei Biden şi s-ar părea că urmează un nou test- Taiwanul.
  • Guvernul SUA pregăteşte planuri de evacuare pentru cetăţenii americani care locuiesc în Taiwan, au declarat trei surse pentru The Messenger.
  • Planificarea este în desfăşurare de cel puţin şase luni, transmite oficialul sub anonimat, şi mai susţine că situaţia s-a agravat.
2757 afișări
Imaginea articolului Se pregăteşte Biden să evacueze cetăţenii americani din Taiwan?

Sursa - Flota navală chineză

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane a dezvăluit sub anonimat că „nivel crescut al tensiunilor sino-americane” a determinat administraţia să facă pregătirile pentru evacuarea cetăţenilor americani din Taiwan.

„Nu este nimic secret ce nu s-ar putea da la ştiri”, a spus el pentru The Messenger.

„Taberele deja se formează. China se aliniază cu Rusia împotriva Ucrainei”.

O altă sursă a comunicat că invadarea Ucrainei de către Rusia din februarie 2022 a dat un impuls pentru planificări.  

Guvernul SUA nu a discutat public despre pregătiri.

În timp ce purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Lt. Col. Martin Meiners a refuzat să comenteze direct planul, el a spus: „Nu vedem un conflict în strâmtoarea Taiwan ca fiind iminent sau inevitabil”.

Procesul de planificare a fost efectuat în secret deoarece este un subiect sensibil pentru guvernul taiwanez, a spus o sursă anonimă.

„Chiar şi aducerea în discuţie al unui plan de evacuare îi face pe oameni să se gândească că se poate întâmpla ceva, chiar dacă este doar o planificare prudentă”.

Începând cu 2019, peste 80.000 de americani se aflau în Taiwan. Ei se confruntă cu ameninţări tot mai mari din partea armatei şi a conducerii chineze în ultimii ani.

Unii oficiali americani au spus că o invazie ar putea avea loc în următorii ani , în timp ce alţi oficiali şi experţi se îndoiesc că guvernul chinez va recurge la forţă în angajamentul său de lungă durată de a se „reunifica” cu Taiwan.

Planificarea unei evacuări din Taiwan „este prudent efectuată”, a spus Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, care a fost implicat în evacuarea americanilor din Saigon în 1975. 

„Faptul că SUA fac asta nu înseamnă că se aşteaptă la un război. Este doar o declaraţie că ar putea exista un război”.

Detaliile planurilor de evacuare sunt încă în curs de elaborare, au declarat surse pentru The Messenger

Politica SUA prevede că guvernul poate ajuta la evacuarea cetăţenilor americani în condiţiile potrivite, dar nu garantează un astfel de sprijin.

Administraţia Biden a fost criticată pentru că nu a oferit suficient ajutor americanilor în Sudan, unde lupte grele au izbucnit în aprilie.

În cazul Afganistanului, sute de americani şi zeci de mii de afgani care au lucrat pentru SUA au rămas în urmă după ce talibanii au preluat puterea la Kabul printr-o lovitură de stat în august 2021.

Probabil că această experienţă cântăreşte foarte mult în mintea oficialilor americani care elaborează planuri de evacuare pentru Taiwan, a spus Cancian.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici